Substancjke bakteriostatyczne w mleku - wykład, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 2114
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Substancjke bakteriostatyczne w mleku - wykład, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

SUBSTANCJE HAMUJĄCE I BAKTERIOSTATYCZNE W MLEKU
Obecność substancji hamujących w mleku:
- nieprzestrzegania okresu karencji po podaniu preparatów leczniczych
- celowego dodawania antybiotyków i innych substancji hamujących do mleka w celu uzyskania pozornej świeżości produktu
- niewłaściwie przeprowadzanego mycia, dezynfekcji I płukania aparatury, sprzętu dojarskiego oraz mleczarskiego
Mleko jest surowcem dla przemysłu mleczarskiego, który powinien charakteryzować się odpowiednimi cechami fizykochemicznymi oraz wysoką jakością higieniczną.
Taki surowiec jest gwarantem uzyskania produktu finalnego o wysokim standardzie.
Istotne zmiany wprowadzone do normy to:
- wymóg temperatury jako kryterium przyjęcia mleka do skupu
- ilościowe wymagania dotyczące ogólnej liczby drobnoustrojów
- ilościowe wymagania dotyczące komórek somatycznych
- wyłączenie z tabeli wymagań parametrów składu
- zweryfikowanie metod badań
Mleko powinno pochodzić od krów którym nie podawano substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi lub po okresie karencji.
Substancje bakteriostatyczne:
- Aglutyniny (przeciwciała mające m. in. zdolność zlepiania komórek)
- Laktoferyna - Lizozym
Zawartość lizozymu
- mleko krowie 0,13 mg/l
- mleko ludzkie 400 mg/l
- białka jaja kurzego 30 mg/kg
Rola lizozymu wzrasta w mleku krów chorych na zapalenie wymienia. Z krwi przechodzą duże ilości leukocytów przystosowanych do pochłaniania i trawienia komórek bakteryjnych, np. Przy 1-8 leukocytów gruczoł mleczny jest w stanie unieczynnić kilkaset do kilku tysięcy komórek bakteryjnych np. gronkowca złocistego i paciorkowca bezmlecznego.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz