GRUPY TOWAROWE RYB
Za podstawowa jednostkę podziału towarów rybnych przyjęto nazwę handlową, która stanowi nazwę artykułów pochodzących z surowca o jednakowych cechach użytkowych, przygotowanego do obrotu według jednakowych czynności i zabiegów technologicznych. Towary rybne dzielą się równorzędnie tzn. w sposób nie wykluczający się, na grupy i rodzaje towarów.
GRUPY TOWAROWE:
żywe ryby
świeże ryby
mrożone ryby
przetwory rybne
rybne wyroby garmażeryjne
żywe raki
mrożone szyjki i łapki rakowe
Każda z tych grup towarowych jest zaliczana do jednego lub kilku rodzajów artykułów rybnych. W zależności od przeznaczenia użytkowego poszczególne artykuły handlowe lub grupy towarów można zaliczyć do 4 rodzajów artykułów:
leczniczych
żywnościowych
pastewnych
technicznych
Rybne towary garmażeryjne:
ryby smażone
ryby w galarecie
ryby w sosach ryby faszerowane
śledzie w oleju
sałatki
inne, np. pasty
Do wyrobów garmażeryjnych w odróżnieniu od pozostałych artykułów rybnych nie są opracowywane normy przedmiotowe. Ryby te musza odpowiadać wymaganiom wspólnym
Rakowe towary spożywcze:
raki żywe
mięso rakowe mrożone
konserwy rakowe
wyroby garmażeryjne z raków
U raków części jadalne to z odwłoka tzw. szyjki, ze szczypiec tzw. łapki oraz tłuszcz wyścielający wewnętrzną stronę pancerza głowotułowia (części jadalne to 9-11% całości raka).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)