Przemysł spożywczy - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 686
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przemysł spożywczy - wykład - strona 1 Przemysł spożywczy - wykład - strona 2

Fragment notatki:

Przemysł spożywczy można podzielić na trzy grupy:
I grupa ściśle związana jest z bazą surowcową
Przemysł cukrowniczy
- bardzo duża tradycja (I cukrownia została wybudowana w 1802 r.)
- ściśle związany z bazą surowcową (buraki nie lubią przewożenia)
- najwięcej cukrowni znajduje się w pd-zach i śr-wsch części kraju (Łapy,
Przeworsk, Ciechanów, Krasnystaw, Werbkowice (k. Hrubieszowa), Ropczyce,
Malbork)
Przemysł ziemniaczany
- Wykorzystywany w gorzelnictwie, robi się frytki itd.
- Bulwa w stanie surowym jest trująca
- Warunki atmosferycznie, nielubi wilgoci, a jak jest za ciepło to
ziemniaki kiełkują
- Nadwyżki ziemniaków Śr-Wsch Polska
- Niedobór ziemniaków Zach i Pn-Zach Polska
Przemysł owocowo warzywny
- niewskazany przewóz
- Tymbark, Łowicz, Tarczyn, Grójec, G. Kalwaria, Winiary, Pudliszki
Przemysł rybny
- pas nadmorski (Gdynia, Gdańsk, Szczecin, Świnoujście, Kołobrzeg
- pojezierza (Giżyce, Chojnice)
- Kraków
II grupa zależy od bazy surowcowej i rynku zbytu
Przemysł mleczarski
- Desery, twarogi, mleko w folii (duże aglomeracje)
- Desery, mleko w kartonie, sery twarde (nie koniecznie duże aglomeracje)
Przemysł mięsny
- Po wojnie wprowadzano nowe technologie i w efekcie była nadprodukcja
mięsa
- Morliny, Sokołów Podlaski, Stanisławów, Ostrołęka, Warszawa (Żerań,
Służewiec, Dębica)
Przemysł olejarski
- Rynek zbytu
- Warszawa, Gdańsk (porty,dostęp do morza), Szamotuły, Kruszwica, Bogaczów
Przemysł spirytusowy
- Wódki gatunkowe
- Zielona Góra (Polmos), Warszawa, Poznań, Gdańsk, Kraków
- Obejmuje dwa etapy; I-gorzelnictwo (G. Śląsk, Pomorze), II proces
rektyfikacji
Przemysł Młynarski
- Po wojnie nie rozwijał się
- Warszawa, Poznań
PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
III grupa ściśle zależna od rynku zbytu
Przemysł
Przemysł
Przemysł
Przemysł
Przemysł
cukierniczy
piekarniczy
napojów chłodzących
piwowarski (Żywiec, Warszawa)
wyro bów garmażeryjnych
Rozwiązania, które mogłyby rozwinąć przemysł spożywczy:
-likwidowanie starych energo-, wodo-, materiałochłonnych fabryk na rzecz
nowych, wykorzystujących lepsze technologie zakładów
-zwiększenie eksportu, aby nadwyżki produkcyjne znalazły konsumentów
-powstanie większej ilości zakładów w największych aglomeracjach miejskich,
aby były one samowystarczalne (zmniejszenie kosztów transportu)
-powstawanie zakładów i hodowli rybnych nad większymi jeziorami, co
zmniejszy koszty dowozu ryb
-umieszczanie zakładów w miejscach, gdzie jest duży rynek zbytu towarów
-korzyści aglomeracji lokalizacja nowych zakładów w ośrodkach miejskich ze
względu na rozwiniętą infrastrukturę techniczną ( drogi, rurociągi, sieci
elektryczne, kanalizacje)
-podniesienie kwalifikacji kadry
-powstawanie zaplecza naukowo-badawczego
-zmniejszenie zużycia surowców na jednostkę
- współpraca z zagranicznymi inwestorami, aby podnieść rangę naszych
zakładów i jakość produktów dzięki ich wkładom pieniężnym.
-zapewnienie bazy surowcowej ważnej szczególnie w przypadkach kiedy
transport surowca jest nieopłacalny (

(…)

… produktów dzięki ich wkładom pieniężnym.
-zapewnienie bazy surowcowej ważnej szczególnie w przypadkach kiedy
transport surowca jest nieopłacalny ( lokalizacja cukrowni w pobliżu
plantacji buraków cukrowych)
Autorki z kl. III b (2004/05)
Źródła:
Geografia gospodarcza Polski, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, praca zbiorowa pod redakcją Ireny
Fierli,Warszawa2001
Encyklopedia Multimedialna PWN
Internet
PDF…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz