Klasyfikacja technologiczna wełny
Surowiec wełniany zanim trafi do przerobu powinien zostać oceniony i zakwalifikowany do odpowiedniej grupy jakościowej, m.in.:
stan masy wełnistej (wełna jednolita i mieszana)
grubość- cecha ta stanowi podstawę klasyfikacji wełen
W końcowym podziale wełny wyróżnia się 5 grup, które stanowią sumę cech jakościowych decydujących o jej jakości:
Wełna specjalna- najlepsza, praktycznie bez wad; powinna mieć zwarte słupki w pełnym odroście, o dużej regularności karbikowania, grubości, wysokiej wytrzymałości i sprężystości, o naturalnej barwie włókien i tłuszczopotu, bez włókien martwych i obłożeń.
Wełna wyborna- wykazująca większość cech poprzedniej grupy, przy mniejszej ich regularności, dopuszczalne są nieznaczne wady
Wełna dobra- o większej nieregularności parametrów jakościowych cech grupy poprzedniej
Wełna średnia- wykazująca dużą nieregularność jakościową oraz znaczne jej wady
Wełna wadliwa- wykazująca przewagę wad jakościowych
Produkcja wełny w 2005 roku wynosiła 998 ton i w porównaniu z rokiem 2004 wzrosła o 8 ton tj. o 0,9%.
Zwiększenie krajowej produkcji wełny było rezultatem wzrostu wydajności wełny od jednej owcy (o 3,2%) do 3,2 kg w 2005 roku.
W 2005 roku w przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w ogólnopolskiej produkcji wełny charakteryzowały się województwa:
małopolskie (21,4%)
wielkopolskie (13,6%)
kujawsko-pomorskie (11,5%)
a najmniejszym:
świętokrzyskie
warmińsko-mazurskie
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)