Analiza żywności - strona 2

Ryboflawina - witamina b2

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • prof. dr hab. Jerzy Szczapa
  • Analiza żywności
Pobrań: 147
Wyświetleń: 2135

RYBOFLAWINA - WITAMINA B2 Zawartość ryboflawiny w wybranych produktach spożywczych w mikrog/100g Produkty o zawartości powyżej 1000 (drożdże, mleko w proszku) Produkty o zawartości 400-1000 (makrela, grzyby, sery, jajko) Produkty o zawartości 100-400 (strączkowe suche, mięso, ryby, mleko, kasza...

Analiza żywności - notatki

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • prof. dr hab. Jerzy Szczapa
  • Analiza żywności
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1414

GC - gaz nośny - najczęściej stosuje się gazy obojętne, chemicznie bierne Hel Azot Argon Wodór Kolumny - w chromatografii gazowej stosuje się dwa rodzaje kolumn Kolumny z ...

Witaminy

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • prof. dr hab. Jerzy Szczapa
  • Analiza żywności
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1477

WITAMINA A Pod pojęciem witaminy A rozumiemy wszystkie pochodne beta-jononu, wykazujące aktywność biologiczną i podobieństwo strukturalne do all-trans-retinolu (forma alkoholowa witaminy A) Zaliczamy do nich Retinal Estry retiny...

Zawartość chemiczna

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • prof. dr hab. Jerzy Szczapa
  • Analiza żywności
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1204

MAGNEZ Zawartość magnezu w wybranych produktach spożywczych w mg/100g Produkty o zawartości powyżej 200 mg - kasze gryczane, otręby pszenne, kakao proszek, migdały Produkty o zawartości 100-200 mg - strączkowe, orzechy, czekolady Produkty o za...

Oznaczanie cukrów prostych metodą Astronową

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Analiza żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 3829

Ćwiczenie nr 18 Oznaczanie cukrów prostych metodą Antronową  Reakcja antronowa jest metoda kolorymetryczną, antron z cukrami daje zabarwienie  zielone wpadające w niebieski kolor. Masa naważki sacharozy = 0,103 g = 103 mg Masa naważki warzywa ...

Oznaczanie zawartości azotu metodą Kofranyi

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Analiza żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 3710

Ćwiczenie nr 17 Oznaczanie zawartości azotu ogólnego metodą Kofranyi Masa naważki mleka I  – 10,015 g Masa naważki mleka II  – 10,086 g Masa naważki mleka III  – 10,058 g Średnia naważka mleka wynosi –  10,053 g Miareczkowanie I  ilość zu...

Oznaczanie zawartości wody i suchej masy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Analiza żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1680

Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie zawartości wody i suchej masy. 1. Oznaczanie zawartości wody w produktach zbożowych i w nasionach strączkowych.         Najpierw wysuszyłem do stałej masy dwa naczyńka wagowe: masa pierwszego wynosiła  19,1768 g , a drugiego   21,3376 g , następnie rozdrobniłem próbkę pr...

Oznaczenie stałych tłuszczowych

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Analiza żywności
Pobrań: 154
Wyświetleń: 1512

                                                          Ćwiczenie nr 5                                          Oznaczenie stałych tłuszczowych.   1.LICZBA KWASOWA. Odważyłem w kolb stożkowych o  poj. 250cm3 po10,0023g,10,0102g smalcu i...

Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności.

  • Politechnika Gdańska
  • dr Jolanta Kumirska
  • Analiza żywności
Pobrań: 315
Wyświetleń: 2324

Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. Techniki analizy chemicznej Podział metod analizy żywności Analiza żywności • Analiza chemiczna  wykorzystuje  głównie reakcje  chemiczne Oznaczanie  składników  głównych .  • instrumentalna  oparta przede  wszystkim na  zjawiskach  fizycznyc...

Pobieranie próbek w analizie żywności

  • Politechnika Gdańska
  • dr Jolanta Kumirska
  • Analiza żywności
Pobrań: 70
Wyświetleń: 882

Analiza żywności  4.03.2013 Pobieranie próbek w analizie żywności - wykwalifikowany personel. Należy podjąć środki ostrożności zapobiegające wszelkim zmianom, które mogłyby wpłynąć  na zawartość zanieczyszczeń, niekorzystnie oddziałując na wynik analizy lub spowodować,  że próbka zbiorcza nie będ...