To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie zawartości wody i suchej masy. 1. Oznaczanie zawartości wody w produktach zbożowych i w nasionach strączkowych. Najpierw wysuszyłem do stałej masy dwa naczyńka wagowe: masa pierwszego wynosiła 19,1768 g , a drugiego 21,3376 g , następnie rozdrobniłem próbkę przeznaczoną do analizy, którą była kasza jęczmienna. Do obu naczyniek odważyłem odpowiednio około 10 g badanego materiału: pierwsze z próbką ważyło 29,0756 g próbki, a drugie 31,7816 g próbki, po czym naczyńka umieściłem w suszarce nagrzanej do temperatury 130ºC. Po dwóch godzinach suszenia naczyńka przeniosłem do eksykatora, a po ostudzeniu zważyłem: masa pierwszego wynosiła 27,8834 g , a drugiego 30,5864 g . Następnie znowu wstawiłem do suszarki. Po 15 minutach wyjąłem, ostudziłem w ekstraktorze i zważyłem: masa pierwszego naczyńka z próbką wynosiła 27,8776 g , a drugiego 30,5760 g . Po dalszym suszeniu masa nie zmieniła się. gdzie: a - masa naczyńka wagowego (w g) b - masa naczyńka wagowego z próbką (w g) c - masa naczyńka wagowego z próbką po suszeniu (w g) Badana próbka zawiera 11,8 % wody. 2. Oznaczanie zawartości wody w tłuszczach jadalnych. 1 a b c b w 100 % % 1 , 12 1768 , 19 0756 , 29 8776 , 27 0756 , 29 100 % 1 w % 5 , 11 3376 , 21 7816 , 31 5760 , 30 7816 , 31 100 % 2 w 2 % % % 2 1 w w w % 8 , 11 2 5 , 11 1 , 12 % w Do szklanej parowniczki wsypałem około 20 g piasku, włożyłem pręcik szklany i całość umieściłem na pół godziny w suszarce ogrzanej do temperatury 105ºC. Po wyjęciu z suszarki i ostudzeniu w eksykatorze zważyłem, masa wynosiła 46,5316 g . Do przygotowanej w ten sposób parowniczki nałożyłem około 10 g badanego tłuszczu, którym w moim przypadku był „Masmix”, wymieszałem i zważyłem a masa wynosiła 56,5910 g. Następnie całość suszyłem przez godzinę w temperaturze 105ºC, osuszyłem i zważyłem, masa wynosiła 54,7800 g . Wstawiłem ponownie do suszarki na 20 minut, a następnie zważyłem, masa wynosiła 54,7230 g . Po dalszym suszeniu masa nie zmieniła się. gdzie: a – masa parowniczki z piaskiem i pręcikiem szklanym (w g)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)