Oznaczanie zawartości wody i suchej masy

Nasza ocena:

5
Pobrań: 350
Wyświetleń: 2177
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie zawartości wody i suchej masy - strona 1 Oznaczanie zawartości wody i suchej masy - strona 2

Fragment notatki:


Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie zawartości wody i suchej masy. 1. Oznaczanie zawartości wody w produktach zbożowych i w nasionach strączkowych.         Najpierw wysuszyłem do stałej masy dwa naczyńka wagowe: masa pierwszego wynosiła  19,1768 g , a drugiego   21,3376 g , następnie rozdrobniłem próbkę przeznaczoną do analizy,  którą   była   kasza   jęczmienna.   Do   obu   naczyniek   odważyłem   odpowiednio   około   10   g  badanego materiału: pierwsze z próbką ważyło  29,0756 g  próbki, a drugie  31,7816 g  próbki,  po   czym   naczyńka   umieściłem   w   suszarce   nagrzanej   do   temperatury   130ºC.   Po   dwóch  godzinach suszenia naczyńka przeniosłem do eksykatora, a po ostudzeniu zważyłem: masa  pierwszego   wynosiła   27,8834   g ,   a   drugiego   30,5864   g .   Następnie   znowu   wstawiłem   do  suszarki. Po 15 minutach wyjąłem, ostudziłem w ekstraktorze i zważyłem: masa pierwszego  naczyńka z próbką wynosiła  27,8776 g , a drugiego  30,5760 g . Po dalszym suszeniu masa nie  zmieniła się. gdzie: a - masa naczyńka wagowego (w g) b - masa naczyńka wagowego z próbką (w g) c - masa naczyńka wagowego z próbką po suszeniu (w g)    Badana próbka zawiera  11,8 %  wody. 2. Oznaczanie zawartości wody w tłuszczach jadalnych.     1   a b c b w    100 %   % 1 , 12 1768 , 19 0756 , 29 8776 , 27 0756 , 29 100 % 1     w   % 5 , 11 3376 , 21 7816 , 31 5760 , 30 7816 , 31 100 % 2     w 2 % % % 2 1 w w w   % 8 , 11 2 5 , 11 1 , 12 %    w     Do szklanej parowniczki wsypałem około 20 g piasku, włożyłem pręcik szklany i całość  umieściłem na pół godziny w suszarce ogrzanej do temperatury 105ºC. Po wyjęciu z  suszarki i ostudzeniu w eksykatorze zważyłem, masa wynosiła  46,5316 g .        Do przygotowanej w ten sposób parowniczki nałożyłem około 10 g badanego tłuszczu,  którym   w   moim   przypadku   był   „Masmix”,   wymieszałem   i   zważyłem   a   masa   wynosiła  56,5910 g.   Następnie  całość suszyłem  przez  godzinę w temperaturze  105ºC, osuszyłem  i  zważyłem,   masa   wynosiła   54,7800   g .   Wstawiłem   ponownie   do   suszarki   na   20   minut,   a  następnie zważyłem, masa wynosiła  54,7230 g . Po dalszym suszeniu masa nie zmieniła się. gdzie: a – masa parowniczki z piaskiem i pręcikiem szklanym (w g) ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz