To tylko jedna z 9 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
WITAMINA A Pod pojęciem witaminy A rozumiemy wszystkie pochodne beta-jononu, wykazujące aktywność biologiczną i podobieństwo strukturalne do all-trans-retinolu (forma alkoholowa witaminy A)
Zaliczamy do nich
Retinal
Estry retinylu (octowy i palmitynowy)
Kwas retinowy i jego sole
Pochodne retinolu i retinalu
Wzory:
Retinol
Retinal
Kwas retinowy
3-dehydroretinal
11-cis-retinaldehyd
5,6-epoksyretinol
Anhydroretinol
4-ketoretinol
Retinyl beta-glukuronid
Fosforan retinylu
Palmitynian retinylu
Witamina A - zawartość retinolu w wybranych produktach w mikrogramach/100g Mięso Wątroba wołowa 14200
Wątroba wiepszowa 13000
Wątróbki drobiowe 9300
Mięso 0-50
Tłuszcze Olej z wątroby halibuta 900 000
Olej z wątroby dorsza 18 000
Masło, margaryny 600-900
Produkty mleczne Sery podpuszczkowe 160-450
Mleko w proszku pełne 175
Śmietany 60-220
Sery twarogowe 10-100
Mleko krowie 15-25
Jogurty, kefiry 10-15
Jaja Jaja kurze całe 300
Ryby Ryby i przetwory rybne 0-175
Wykorzystanie witaminy A z diety Zwiększa Zmniejsza - Odpowiednia ilość i jakość białka
- Rodzaj, ilość i świeżość tłuszczu
- Obecność środków emulgujących
- Obecność pro i przeciwutleniaczy
- Obecność błonnika
- Niedobór cynku
- Obecność azotanów, azotynów
- Alkohol
- Wolne rodniki
Wykorzystanie witaminy A z dziennej racji pokarmowej wynosi około 80%
Zawartość witaminy A w produktach podaje się w następujących jednostkach - j.m. (jednostki międzynarodowe)
- mikrogramy (10 -6 g)
- miligramy (10 -3 g)
- równoważnikach (ekwiwalentach) retinolu
1 j.m. witaminy A = 0,3 mikrogramy retinolu
0,344 mikrogramy octanu retinylu
0,55 mikrogramów palmitynianu retinylu
1 równoważnik (ekwiwalent) retinolu = 1 mikrogram retinolu
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wrażliwe na działanie Tlenu
Promieni słonecznych
Są łatwo utleniane przez nadtlenki kwasów tłuszczowych
Obecność katalizatorów (np. śladów miedzi) w wysokich temperaturach wpływa na ich niszczenie
Do oznaczania witaminy A zaleca się metody:
(…)
… (z trójchlorkiem antymonu, kwasem trójfluorooctowym lub trójchlorooctowym)
Fluorymetryczną
Wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
METODA POMIARU SPEKTROFOTOMETRYCZNEGO W ZAKRESIE NADFIOLETU
Metoda polega na pomiarze absorbancji all-trans alkoholowej postaci witaminy A w roztworze alkoholu izopropylenowego przydługości fali 325 nm
Absorbancja przy tej długości fali jest wprost proporcjonalna do stężenia…
…, ponieważ te produkty nie zawierają fytofluenu
METODA WYSOKOSPRAWNEJ CHROMATOGRAFII CIECZOWEJ (HPLC)
Próbka jest zmydlana, a następnie ekstrahowana kilkakrotnie mieszaniną eterów etylowego i naftowego
Zawartość witaminy A jest oznaczana przy pomocy HPLC w układzie faz odwróconych detektorem UV/VIS: długość fali - 326 nm; eluent - 98% etanolu + 2% wody
Analizę ilościową należy przeprowadzić na podstawie powierzchni…
… uzyskanych w reakcji z SbCl3 (jednej dla mieszaniny izomerów, a drugiej po wyeliminowaniu izomerów cis) można poznać skład tych izomerów i obliczyć ich aktywność biologiczną
Związkami dającymi podobne zabarwienie z trójchlorkiem antymonu lub hamującymi rozwój barwy są głównie karotenoidy oraz różne sterole. Można je wyeliminować za pomocą oczyszczania próbki przy użyciu chromatografii kolumnowej…
… próbki:
50% roztwór KOH
0,5 cm3 KOH na 1g próbki
W tłuszczach 1 cm3/1g
Do produktów mieszanych (np. racji pokarmowych) roztwór ługu powinien być bardziej stężony
Ilość dodawanego do zmydlania alkoholu absolutnego powinna wynosić 2x więcej niż masa próbki, a przy tłuszczach kilkakrotnie więcej
Stosunek alkoholu do KOH w wielu analizacj wynosi 1:10
Witamina A, karotenoidy i sterole zachowują…
… uprzedniego zmydlenia i ekstrakcji
W metodzie tej wykorzystuje się zjawisko emisji żółto-zielonej fluorescencji przez witaminę A pod wpływem wzbudzenia promieniowaniem UV (330-340 nm), światło emitowane 480nm
Metoda wymaga przygotowania krzywych standardowych i ustalenia poprawki na fluorescencję fytofluenu
Znajduje szczególne zastosowanie do oznaczeń witaminy A w mleku i produktach mlecznych…
… piku
Możliwe jest również przeprowadzenie analizy przy użyciu detektora fluorymetrycznego
BETA-KAROTEN
Karotenoidy o właściwościach prowitaminy A są nazwą opisową dla wszytkich karotenoidów wykazujących aktywność biologiczną betakarotenu
Zawartość betakarotenu w wybranych produktach spożywczych w mikrogramach/100g
Warzywa i owoce
Marchew, dynia, botwina, papryka czerwona, szczaw, szczypiorek, szpinak…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)