RYBOFLAWINA - WITAMINA B2 Zawartość ryboflawiny w wybranych produktach spożywczych w mikrog/100g Produkty o zawartości powyżej 1000 (drożdże, mleko w proszku)
Produkty o zawartości 400-1000 (makrela, grzyby, sery, jajko)
Produkty o zawartości 100-400 (strączkowe suche, mięso, ryby, mleko, kasza gryczana, płatki owsiane, kukurydza, brokuły)
Produkty o zawartości poniżej 100 (większość warzyw i owoców, zbożowe)
Wchłanianie witaminy B2 z przewodu pokarmowego jest ściśle związane z podawaną dawką
Maksimum wchłaniania ma miejsce w dawkach nie przekraczających 25 mg
Z większych dawek wchłania się 50% ryboflawiny
Ryboflawina jest wrażliwa na działanie Temperatur w środowisku obojętnym lub alkalicznym (odporna na ogrzewanie jedynie w środowisku kwaśnym)
Światła i promieni UV
Katalizatorów Cu 2+ i Fe 3+ Do oznaczania ryboflawiny zalecane są metody: Fluorymetryczna
Lumiflawinowa
Za pomocą techniki HPLC
Mikrobiologiczne, w których jako organizmy testowe używane są różne drobnoustroje, do których wzrostu niezbędna jest ryboflawina, np. Lactobacillus casei, Streptococcus zymogenes i inne
METODA FLUORYMETRYCZNA - polega na pomiarze charakterystycznej dla ryboflawiny zielonożółtej fluorescencji o maksymalnej intensywności przy pH około 7; - Długość fali światła wzbudzającego 450 nm, długość fali pomiaru światła emitowanego 524 nm. - Pomiary wykonywane są jednakże przy pH około 4,5 (w granicach 3-5), ponieważ przy takim pH intensywność fluorescencji jest stosunkowo stała i niezależna od szeregu czynników interferujących, tj stężenia soli czy cukrów, obecności jonów żelaza itp.
Natężenie fluorescencji jest wprost proporcjonalne do stężenia witaminy w badanym roztworze
Odczytu fluorescencji można dokonywać z krzywej wzorcowej lub przy użyciu standardu wewnętrznego, tzn stosując dodatek czystej ryboflawiny dodanej w ściśle określonej ilości do próbki równoległej do badanej
Istotne znaczenie w tej metodzie ma stopień oczyszczenia próbki
Oznaczenie przebiega w trzech etapach:
Ekstrakcja witaminy - ma na celu uwolnienie witaminy z połączeń białkowych i fosforanowych przez zastosowanie hydrolizy kwasowej i enzymatycznej
Utlenienie substancji interferujących, stosowane w celu usunięcia innych substancji fluoryzujących i interferujących
Pomiar fluorymetryczny - wykonywany jest przed i po chemicznej redukcji ryboflawiny tak, aby z różnicy tych wartości określić faktyczne stężenie witaminy w roztworze
METODA LUMIFLAWINOWA
(…)
…
Do oznaczania witaminy C zaleca się metody:
Metodę Tillmansa (do oznaczania kwasu askorbinowego)
Metodę Tillmansa w modyfikacji Pijanowskiego (do oznaczania sumy kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego)
Metodę fluorymetryczną (do oznaczania sumy kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego)
Metodę z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) (do oznaczania kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego jako oddzielnych związków)
METODA TILLMANSA W MODYFIKACJI PIJANOWSKIEGO
- Metoda Tillmansa polega na redukcji 2,6-dwuchlorofenoloindofenolu o barwie niebieskiej przez kwas askorbinowy w środowisku kwaśnym do bezbarwnego związku
- W punkcie równoważnikowym nadmiar wprowadzonego indofenolu wywołuje pojawienie się różowego zabarwienia roztworu
- Modyfikacja Pijanowskiego dotyczy wstępnego zredukowania siarkowodorem (H2SO4 + Na2S) kwasu dehydroaskorbinowego do kwasu askorbinowego i usunięciu nadmiaru siarkowodoru za pomocą chlorku rtęci (HgCl2)
Oznaczenie przebiega w trzech etapach:
Przygotowanie próby i jej stabilizacja przy użyciu 3% kwasu szczawiowego
Redukcja kwasu L-dehydroaskorbinowego do kwasu L-askorbinowego przy użyciu siarkowodoru (H2S)
Miareczkowanie mianowanym roztworem 2,6…
… metafosforowego i octowego. Mieszanina ta zapobiega utlenianiu witaminy przez jony miedzi i żelaza oraz inaktywuje enzymy poprzez denaturację białka
Utlenienie kwasu L-askorbinowego do formy dehydro przez zastosowanie wytrzasamoa z węglem aktywowanym
Pomiar fluorescencji kompleksu kwasu dehydroaskorbinowego z o-fenylenodiaminą
CHROMATOGRAFIA GAZOWA, GAS CHROMATOGRAPHY - GC
Wszystkie rodzaje chromatografii…
… produktach spożywczych w mg/100g
Warzywa
Brukselka, brokuły, chrzan, kalafior, kalarepa, kapusta włoska, papryka, natka, szpinak pow 60
Ziemniaki 11-16 Owoce
Cytryna, grejpfrut, kiwi, pomarańcza, porzeczki, poziomki, truskawki, dzika róża pow. 40 Produkty zwierzęce
Wątroby 20-30
Mleko i produkty mleczne 0-3 Witamina C jest
Wrażliwa na utlenianie, zwłaszcza w obecności katalizatorów (szczególnie Cu2+ i Fe3…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)