Oznaczanie cukrów prostych metodą Astronową

Nasza ocena:

5
Pobrań: 350
Wyświetleń: 4403
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie cukrów prostych metodą Astronową - strona 1 Oznaczanie cukrów prostych metodą Astronową - strona 2

Fragment notatki:


Ćwiczenie nr 18 Oznaczanie cukrów prostych metodą Antronową  Reakcja antronowa jest metoda kolorymetryczną, antron z cukrami daje zabarwienie  zielone wpadające w niebieski kolor. Masa naważki sacharozy = 0,103 g = 103 mg Masa naważki warzywa (pietruszki) = 1,036 g Wyniki: Numer probówki Ekstynkcja Stężenie mg 1 0,10 0,0206 2 0,24 0,0412 3 0,49 0,0824 4 0,75 0,1236 5 0,95 0,1648 6 1,12 0,206 Próba badana  (pietruszka) 0,53 0,093 Stężenie wyjściowego roztworu sacharozy 103 mg sacharozy - 100 ml X mg sacharozy - 2 ml X = 2,06 mg sacharozy   Obliczam stężenia poszczególnych prób krzywej wzorcowej: 2,06 mg sacharozy – 100 cm3     X mg sacharozy – 1 cm3    X = 0,0206 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3     X mg sacharozy – 2 cm3    X = 0,0412 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3     X mg sacharozy – 4 cm3         X = 0,0824 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3     X mg sacharozy – 6 cm3      X = 0,1236 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3     X mg sacharozy – 8 cm3    X = 0,1648 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3     X mg sacharozy – 10 cm3    X = 0,206 mg sacharozy Ekstynkcja badanej próbki po 5-krotnym rozcieńczeniu próby, wynosi 0,53 z wykresu  odczytuję wartość mg sacharozy, wynosi ona 0,093 mg 0,093 mg * 5 = 0,465 mg sacharozy Obliczam zawartość sacharozy w 500 cm3 roztworu:  0,465 mg – 2 cm3  X mg       – 500 cm3              X = 116,25 mg sacharozy Obliczam zawartość sacharozy w 100 g pietruszki 116,25 mg – 1,036 g pietruszki X mg         – 100 g pietruszki                 X =  11221,04 mg sacharozy ≈ 11,22g sacharozy W badanej próbce warzywa, którym była pietruszka, zawartość sacharozy wynosi 11,22%, a  według norm wynosi ona 13,5%, co świadczy o niewielkim błędzie podczas wykonywania  ćwiczenia oraz o w miarę dokładnym przenoszeniu ilościowym produktu. Różnica może być  też spowodowana warunkami w jakich rosła pietruszka. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz