Ćwiczenie nr 18 Oznaczanie cukrów prostych metodą Antronową Reakcja antronowa jest metoda kolorymetryczną, antron z cukrami daje zabarwienie zielone wpadające w niebieski kolor. Masa naważki sacharozy = 0,103 g = 103 mg Masa naważki warzywa (pietruszki) = 1,036 g Wyniki: Numer probówki Ekstynkcja Stężenie mg 1 0,10 0,0206 2 0,24 0,0412 3 0,49 0,0824 4 0,75 0,1236 5 0,95 0,1648 6 1,12 0,206 Próba badana (pietruszka) 0,53 0,093 Stężenie wyjściowego roztworu sacharozy 103 mg sacharozy - 100 ml X mg sacharozy - 2 ml X = 2,06 mg sacharozy Obliczam stężenia poszczególnych prób krzywej wzorcowej: 2,06 mg sacharozy – 100 cm3 X mg sacharozy – 1 cm3 X = 0,0206 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3 X mg sacharozy – 2 cm3 X = 0,0412 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3 X mg sacharozy – 4 cm3 X = 0,0824 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3 X mg sacharozy – 6 cm3 X = 0,1236 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3 X mg sacharozy – 8 cm3 X = 0,1648 mg sacharozy 2,06 mg sacharozy – 100 cm3 X mg sacharozy – 10 cm3 X = 0,206 mg sacharozy Ekstynkcja badanej próbki po 5-krotnym rozcieńczeniu próby, wynosi 0,53 z wykresu odczytuję wartość mg sacharozy, wynosi ona 0,093 mg 0,093 mg * 5 = 0,465 mg sacharozy Obliczam zawartość sacharozy w 500 cm3 roztworu: 0,465 mg – 2 cm3 X mg – 500 cm3 X = 116,25 mg sacharozy Obliczam zawartość sacharozy w 100 g pietruszki 116,25 mg – 1,036 g pietruszki X mg – 100 g pietruszki X = 11221,04 mg sacharozy ≈ 11,22g sacharozy W badanej próbce warzywa, którym była pietruszka, zawartość sacharozy wynosi 11,22%, a według norm wynosi ona 13,5%, co świadczy o niewielkim błędzie podczas wykonywania ćwiczenia oraz o w miarę dokładnym przenoszeniu ilościowym produktu. Różnica może być też spowodowana warunkami w jakich rosła pietruszka.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)