Zawartość chemiczna

Nasza ocena:

5
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1288
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zawartość chemiczna - strona 1 Zawartość chemiczna - strona 2 Zawartość chemiczna - strona 3

Fragment notatki:


MAGNEZ Zawartość magnezu w wybranych produktach spożywczych w mg/100g
Produkty o zawartości powyżej 200 mg - kasze gryczane, otręby pszenne, kakao proszek, migdały
Produkty o zawartości 100-200 mg - strączkowe, orzechy, czekolady
Produkty o zawartości 25-100 mg - sery podpuszczkowe, ryby (np. dorsz, makrela), kasze jęczmienne, mąki wysokiego wymiału, ciemne pieczywo, niektóre warzywa, (np. groszek, szpinak), niektóre owoce (np. banany, jeżyny)
Produkty o zawartości poniżej 25 mg - mleko, jaja, mięso, podroby, ryby (karp, śledź), jasne mąki i pieczywo, ryż, większość warzyw i owoców
Wykorzystanie z diety magnezu Zwiększa Zmniejsza Obecność laktozy
Obecność białka
Witamina D3
Fityniany, szczawiany i błonnik
Obecność tanin
Tłuszcz (tworzenie mydeł)
Zwiększona zawartość fosforu i wapnia
Magnez z dziennej racji pokarmowej jest absorbowany na poziomie 30-40% Do oznaczania magnezu zaleca się metody Wagową
Kompleksometryczną
Kolorymetryczną
Fotometrii płomieniowej
Atomowej spektrofotometrii absorbcyjnej (ASA)
Metoda wagowa - wyjątkowo pracochłonna, jest obecnie rzadko stosowana
Wady metod kompleksometrycznych Konieczność usuwania substancji interferujących (głównie anionów fosforanowych i kationów wapnia) oraz zastosowania odpowiedniego stężenia jonów wodorowych
Słabo widoczna i powolna zmiana barwy w punkcie równoważnikowym pomimo stosowania różnych wskaźników takich jak mureksyd czy czerń eriochromowa
Metody kolorymetryczne - należą do metod mało specyficznych i wymagają wybiórczego oddzielenia magnezu od innych pierwiastków. W tym celu stosuje się usuwanie fosforanów na jonitach, związki chelatujące magnez czy roztwory kompensacyjne zawierające interferujące jony
Metody te stosowane są z uwagi na różne wyposażenie aparaturowe laboratoriów i brak posiadania kosztownej aparatury badawczej
 Metoda kolorymetryczna z żółcienią tiazolową - polega na wykonaniu pomiaru absorbancji barwnego związku powstałego na skutek reakcji wodorotlenku magnezu z żółcienią tiazolową. Intensywność powstałego zabarwienia mierzy się przy długości fali świetlnej 540 nm Trwałość i intensywność połączenia zależna jest od sposobu alkalizowania próby, obecności innych jonów w roztworze, temperatury roztworu i czasu pomiaru
W celu zwiększenia trwałości zabarwienia dodaje się hydroksyloaminę, a stosowana skrobia jako koloid ochronny zapobiega zmętnieniu roztworu wskutek koagulacji wodorotlenku magnezowego
W celu wyeliminowania interferencji jonów obecnych w badanej próbce używa się roztworu kompensacyjnego składającego się z roztworu soli: chlorku wapnia, siarczanu glinu, siarczanu magnezu, fosforanu potasu


(…)

… towarzyszą takie same zmiany stężenia jonu chlorkowego
Chlor i chlorki w produktach spożywczych oznacza się metodami objętościowymi
Metodą Volharda
Metodą Mohra
Metoda Volharda - polega na dodaniu w nadmiarze azotanu srebra do zakwaszonego kwasem azotowym roztworu chlorków
NaCl + AgNO3  NaNO3 + AgCl (osad)
 Nadmiar azotanu srebra odmiareczkowuje się rodankiem sodu lub potasu w obecności siarczanu żelazowo - amonowego jako wskaźnika
AgNO3 + KSCN  AgSCN + KNO3
 Nadmiar rodanku potasu reaguje z Fe(III) powodując w punkcie równoważnikowym powstawanie jasnoceglastego kompleksu
Zaletą metody Volharda jest możliwość miareczkowania chlorków w środowisku kwaśnym
Metoda Mohra - oparta jest na argentometrycznym miareczkowaniu chlorków w środowisku obojętnym azotanem srebra w obecności chromianu potasowego…
…)
Garbniki (taniny)
Wysoki poziom tłuszczu
Obecność fosforanów
Niektóre białka roślinne
Obecność wapnia, cynku, kadmu i manganu
Wykorzystanie z dziennej racji pokarmowej wynosi średnio 10%; produkty pochodzenia roślinnego od 1 do 5%, mięsa (mioglobina, hemoglobina) do 30%
Do oznaczania żelaza zaleca się metody
Kolorymetryczne
Atomowej spektrofotometrii absorpcyjnej (ASA)
Metody kolorymetryczne, wśród…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz