Wykład - barwa mięsa, sem IV
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Barwa mięsa: Typowe czerwona zabarwienie świeżego mięsa jest powodowane przez białka: Mioglobinę...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
Barwa mięsa: Typowe czerwona zabarwienie świeżego mięsa jest powodowane przez białka: Mioglobinę...
czerwonych zaopatrzona jest w większą ilość mioglobiny co powoduje, że pracują one wolniej ale równie powoli...
troponiny I i T oraz mioglobiny ...
%) i mioglobinie mięśni (3%). Wchłanianie żelaza jest daleko większe z produktów zwierzęcych niż roślinnych...
enzy 2012-01-18 mioglobina i chemioglobina miglobina dużo mniejszy % 90 do 7 uwalnianego tlenu...
jest bardziej trwała forma oksoniowa - hemoglobina i mioglobina-czerwone porfirynowe barwniki mięsa rozpuszczalne...
mają dużo mioglobiny, dużo sarkoplazmy i mitochondriów. Źródłem energii dla nich jest fosforylacja tlenowa...
tlen, mioglobina - magazynuje tlen w mięśniach, transferyna - przenosi Ŝelazo, transkobalamina...
system wykorzystania tlenu: duża sieć naczyniowa, duża zawartość mioglobiny, liczne mitochondria, duże...
- hemoglobinuria -> poprzedzona zawsze hemoglobinemią mioglobina choluria - żółć glukozuria - cukier w moczu...