Mioglobina

note /search

Wykład - barwa mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1050

Barwa mięsa: Typowe czerwona zabarwienie świeżego mięsa jest powodowane przez białka: Mioglobinę...

Rodzaje włókien mięśniowych

  • Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku
  • Anatomia
Pobrań: 133
Wyświetleń: 966

czerwonych zaopatrzona jest w większą ilość mioglobiny co powoduje, że pracują one wolniej ale równie powoli...

Sód - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 693

%) i mioglobinie mięśni (3%). Wchłanianie żelaza jest daleko większe z produktów zwierzęcych niż roślinnych...

Barwniki naturalne

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 588
Wyświetleń: 3325

jest bardziej trwała forma oksoniowa - hemoglobina i mioglobina-czerwone porfirynowe barwniki mięsa rozpuszczalne...

Zaburzenia oddawania moczu

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Diagnostyka izotopowa
Pobrań: 28
Wyświetleń: 896

- hemoglobinuria -> poprzedzona zawsze hemoglobinemią mioglobina choluria - żółć glukozuria - cukier w moczu...