To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Analiza żywności 4.03.2013 Pobieranie próbek w analizie żywności - wykwalifikowany personel. Należy podjąć środki ostrożności zapobiegające wszelkim zmianom, które mogłyby wpłynąć na zawartość zanieczyszczeń, niekorzystnie oddziałując na wynik analizy lub spowodować, że próbka zbiorcza nie będzie reprezentatywna. Poprawne pobranie próbki wyciętego z partii materiału przez płaszczyzny równoległe. A – niepoprawnie zaostrzona końcówka łopatki B – poprawnie łopatka kwadratowa A – niepoprawna łopatka; bez ścianek bocznych; niezabezpieczona próbka spadnie B – poprawnie – łopatka z bocznymi ściankami; zabezpieczenie przed spadaniem Pobieranie próbki analitycznej z dużej partu trójwymiarowej Bierzemy środkową część. Wpływ uśredniania prób analitycznych na rozrzut wyników. A - zawartość w pojedynczych puszkach B – poj. Próba stanowiła paleta składająca się z 12 puszek marchewki konserwowej Homogenizacja • Rozdrobnienie. • Mieszane. • Ocena rozmiarów cząstek i procesu mieszania. Schemat homogenizacji próbki w trakcie analizy odżywczego produktu żywnościowego do średnicy cząstek. Bardziej rozdrobniony materiał – lepsza ekstrakcja. Przy słabej homogenizacji- większe błędy, duże rozrzuty.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)