Pobieranie próbek w analizie żywności

Nasza ocena:

5
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1169
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pobieranie próbek w analizie żywności - strona 1 Pobieranie próbek w analizie żywności - strona 2

Fragment notatki:


Analiza żywności  4.03.2013 Pobieranie próbek w analizie żywności - wykwalifikowany personel. Należy podjąć środki ostrożności zapobiegające wszelkim zmianom, które mogłyby wpłynąć  na zawartość zanieczyszczeń, niekorzystnie oddziałując na wynik analizy lub spowodować,  że próbka zbiorcza nie będzie reprezentatywna.  Poprawne pobranie próbki wyciętego z partii materiału przez płaszczyzny równoległe.   A   –  niepoprawnie zaostrzona końcówka łopatki B   –  poprawnie łopatka kwadratowa A –  niepoprawna łopatka; bez ścianek  bocznych;  niezabezpieczona próbka spadnie B – poprawnie – łopatka z bocznymi ściankami;  zabezpieczenie przed spadaniem Pobieranie próbki analitycznej z dużej partu  trójwymiarowej Bierzemy środkową część. Wpływ uśredniania prób analitycznych na rozrzut wyników. A -   zawartość w pojedynczych puszkach B – poj. Próba stanowiła paleta składająca się z  12 puszek marchewki konserwowej Homogenizacja • Rozdrobnienie. • Mieszane. • Ocena rozmiarów cząstek i procesu mieszania. Schemat homogenizacji próbki w trakcie analizy odżywczego produktu  żywnościowego  do średnicy cząstek. Bardziej rozdrobniony materiał – lepsza ekstrakcja. Przy słabej homogenizacji- większe  błędy, duże rozrzuty. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz