Ćwiczenie nr 17 Oznaczanie zawartości azotu ogólnego metodą Kofranyi Masa naważki mleka I – 10,015 g Masa naważki mleka II – 10,086 g Masa naważki mleka III – 10,058 g Średnia naważka mleka wynosi – 10,053 g Miareczkowanie I ilość zużytego 0,1252M NaOH = 15,6 cm3 Miareczkowanie II ilość zużytego 0,1252M NaOH = 15,5 cm3 Miareczkowanie III ilość zużytego 0,1252M NaOH = 15,1 cm3 Średnia ilość zużytego do miareczkowania 0,1252M NaOH = 15,4 cm3 Cm NaOH = 0,1252 M MN = 14 g/mol VHCl = 25 cm3 VNaOH = 15,4 cm3 Oznaczanie zawartości azotu w mleku wykonuje się w aparacie Parnasa-Wagnera. S - lejek z kranem; C - kolba destylacyjna; A - kolba destylacyjna (wytwornica pary); P - kolba stożkowa; D - chłodnica; B - odprowadzenie próbki do kanału po zakończeniu destylacji amoniaku. Metoda Kofranyi ma tę zaletę, że oznaczanie białka sprowadza się tylko do ogrzewania badanego produktu z zasada sodową i destylacji amoniaku, bez uprzedniego mineralizowania próbki jak w metodzie Kjeldahla. Oznaczanie zabiera, więc mniej czasu i jest wykonywane w zestawie destylacyjnym Parnasa-Wagnera i nadaje się do masowych analiz w zautomatyzowanej aparaturze. Oznaczanie białka tą metodą jest oparte na fakcie, że substancja białkowa ogrzewana w środowisku zasadowym w obecności np. ługu sodowego, wydziela określoną ilość azotu w postaci amoniaku, który może być oddestylowany i związany z kwasem, podobnie jak w metodzie Kjeldahla. W określonych warunkach z ilości wydzielonego amoniaku można, więc oznaczyć zawartość białka w badanym produkcie. Amoniak powstaje przeważnie z glutaminy i asparaginy, wskutek hydrolitycznego odszczepienia, pewna część pochodzi też z pełnego rozkładu niektórych aminokwasów, które ulegają rozkładowi podczas gotowania substancji w środowisku zasadowym. Reakcje te przebiegają równolegle, lecz z różną szybkością, zatem ilość wydzielonego amoniaku zależy od czasu ogrzewania. Obliczenia: NaOH + HCl NaCl + H2O 1mol NaOH = 1mol HCl 0,1252 mol – 1000 cm3 X – 15,4 cm3 X = 1,928 *10 -3 mol 0,1 mol - 1000 cm3 1,928 *10-3 mol - X X = 19,28 cm 3 n = Cm * VHCl – Cm * VNaOH n = 0,1 mol * 0,025 dm3 – 0,1 mol * 0,01928 dm3 = 5,72 *10 -4 mol/dm 3 1 mol - 14 g 5,72 *10-4 mol - X X = 8,008 *10 -3 g 8,008 *10-3 g - 10.053 g X - 100 g X = 0,0796 g == 0,0796 % Zawartość azotu w mojej próbce wynosi 0,0796% Obliczoną ilość azotu przeliczyłem następnie na białko, mnożąc przez współczynnik
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)