Analiza żywności - strona 9

note /search

Metody oznaczania skrobi - opracowanie

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2093

Metody oznaczania skrobi Metody wagowe  –  w których skrobię oznacza się wagowo po rozpuszczeniu jej i strąceniu z próbki. Przykładem tej grupy metod jest metoda wagowa Raska, w której próbkę ekstrahuje się kolejno: eterem dietylowym, 10% etanolem, kwasem 

Metody oznaczania tłuszczów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 980
Wyświetleń: 4942

OZNACZANIE TŁUSZCZÓW  ekstrakcyjne -ekstrakcja wagowa -ekstrakcja refraktometryczna -ekstrakcja densymetryczna objętościowe -metoda Gerbera instrumentalne  NMR IR metody ekstrakcji -ekstrakcja ciągła ap Soxhleta, wielbulcha -wymywanie porcjami rozpuszczalnika np. Roesa Gottliera lub Schmidta Bodzyń...

Ocena statystyczna i interpretacja wyników analizy - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 56
Wyświetleń: 721

Walidacja metod analitycznych -walidacja – działanie mające na celu potwierdzenie w sposób udokumentowany że procedury, procesy,  urządzenia, materiały, czynności i systemy rzeczywiście prowadzą do zaplanowanych wyniów -wymagane jest aby procedu...

Oznaczanie konserwantów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1890

oznaczanie konserwantów to związki chemiczne posiadające zdolność zahamowania lub zapobiegania niekorzystnym zmianom  główniemikrobiologiczne i enzymatyczne stosowane do ochrony zebranych produktów rolnych oraz  dodatków do gotowych produktów żywnościowych Lista dodatjów do żywnośći 200-118 dole lu...

Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1736

OZNACZANIE WITAMIN ROZP W TŁUSZCZACH A1 retinol A2 3-dehydroretinal D2 ergokalcyfel D3 cholekalcyfel E tokoferole, tokotrienole K1 filochinon K2 menachinon-n K3 menachinon Prekursorem wit A  Wit B Wit D gr E gr K źródła wit A tran 18000 wątróbka drobiowa 9700 wątróbka wołowa 7280 wątróbka wieprzowa...

Oznaczanie wody w produktach spożywczych - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1673

oznaczanie H2O w produktach spożywczych woda → wolna – 5-96%; słabo związana z podłożem, bierze udział w procesach chemicznych, wktórych jest  partnerem reakcji; stanowi środowisko, w którym zachodzą reakcje → związana – trwale połączona z produktem; zlokalizowana jest w bezpośrednim sąsiedztwie su...

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1673

oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych metody oznaczania wybranych skażeń żywności mikotoksyny GC IMS, HPLC z różnymi detektorami pestycydy, PCB: GC LC.DAD, MS, HPLC-Ms/Ms, HPLC z det fluoryscencyjnym, LC/DAD PCB Mikotoksyny 

Oznaczanie związków mineralnych - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 350
Wyświetleń: 1869

Oznaczanie związków mineralnych związki mineralne - składnik diety człowieka, spełniający rolę budulcową oraz reglatorowąstanoią ~4%  rganizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorem sodu, a także sole wapnia i magnezu)  niedostateczna ilość 

Oznaczenie witamin rozpuszczalnych w wodzie - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 224
Wyświetleń: 2205

Oznaczenie witamin rozpuszczalnych w wodzie (charakter polarny) B1 tiamina B2 ryboflawina B3, PP kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego B5 kwas pantotenowy B6 pirydoksyna B9,  B12 H C struktury witamin z grupy B wit B6 Metody oznaczania witamin rozpuszczalnych w wodzie -LC (najczęściej) -GC-MS (r...

Egzamin z analizy żywności

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 623
Wyświetleń: 2163

Egzamin Analiza żywności       abc  Czym zajmował się Jerzy śniadecki  Które wymienione metody są najczęściej wykorzystywane w analizie śladów  Z jakich związków głownie skladają się organizmy  Metoda stosowana do klarowania roztworów w analizie sacharydow  Met   formolowa da analizy czego   Co wyk...