To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
OZNACZANIE WITAMIN ROZP W TŁUSZCZACH A1 retinol A2 3-dehydroretinal D2 ergokalcyfel D3 cholekalcyfel E tokoferole, tokotrienole K1 filochinon K2 menachinon-n K3 menachinon Prekursorem wit A Wit B Wit D gr E gr K źródła wit A tran 18000 wątróbka drobiowa 9700 wątróbka wołowa 7280 wątróbka wieprzowa 3090 masło 587 żółtko 770 śmietana 18% 150 wit D tran 242 śledź 25 makrela 24 łosoś 12 tuńczyk 6 mleko 3 pełnoziarnista mąka 9 żółtko 1 Metody ekstrakcji z produktów spożywczych techniki ekstrakcji -alkaliczna hydroliza (saponifikacja) – etanolowy roztwór KOH w obecności antyoksydantów np. pyrogal olu, bez lub z ogrzewaniem wprowadzamy rozpuszczalnik organiczny -enzymatyczna hydroliza – zastosowanie lipaz, ekstrakcja rozpuszczalnikiem organicznym -ekstrakcja fluidem w stanie nadkrytycznym – ditlenek węgla w stanie nadkrytycznym -bezpośrednia ekstrakcja – wprowadzenie czynnika, denaturacja białka metody oznaczania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach -chromatografia cieczowa (detektor UV, DAD) -chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS) -chromatografia cieczowa + spektrometria mas (LC-MS) -chromatografia w stanie nadkrytycznym (SFC) -elektroforeza kapilarna oznaczanie kartenoidów (prowitamina witaminy A) -ekstrakcja z badanego materiału zwykle eterem etylowym, eterem naftoym, heksanem, chloroformem -oznaczanie najczęściej matodą spektrofotometryczną -poszczególne kartenoidy wykorzystywanie charakterystyczne krzywe adsorbancji -analiza ilościowa oparta na pomiarze absorbancji
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)