Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1736
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - wykład - strona 1 Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - wykład - strona 2

Fragment notatki:

OZNACZANIE WITAMIN ROZP W TŁUSZCZACH A1 retinol A2 3-dehydroretinal D2 ergokalcyfel D3 cholekalcyfel E tokoferole, tokotrienole K1 filochinon K2 menachinon-n K3 menachinon Prekursorem wit A  Wit B Wit D gr E gr K źródła wit A tran 18000 wątróbka drobiowa 9700 wątróbka wołowa 7280 wątróbka wieprzowa 3090 masło 587 żółtko 770 śmietana 18% 150 wit D tran 242 śledź 25 makrela 24 łosoś 12 tuńczyk 6 mleko 3 pełnoziarnista mąka 9 żółtko 1 Metody ekstrakcji z produktów spożywczych techniki ekstrakcji -alkaliczna hydroliza (saponifikacja) – etanolowy roztwór KOH w obecności antyoksydantów np. pyrogal olu,  bez lub z ogrzewaniem wprowadzamy rozpuszczalnik organiczny -enzymatyczna hydroliza – zastosowanie lipaz, ekstrakcja rozpuszczalnikiem organicznym -ekstrakcja fluidem w stanie nadkrytycznym – ditlenek węgla w stanie nadkrytycznym -bezpośrednia ekstrakcja – wprowadzenie czynnika, denaturacja białka metody oznaczania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach -chromatografia cieczowa (detektor UV, DAD) -chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS) -chromatografia cieczowa + spektrometria mas (LC-MS) -chromatografia w stanie nadkrytycznym (SFC) -elektroforeza kapilarna oznaczanie kartenoidów (prowitamina witaminy A) -ekstrakcja z badanego materiału zwykle eterem etylowym, eterem naftoym, heksanem, chloroformem -oznaczanie najczęściej matodą spektrofotometryczną -poszczególne kartenoidy wykorzystywanie charakterystyczne krzywe adsorbancji -analiza ilościowa oparta na pomiarze absorbancji ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz