Lipidy - aminioalkohole chinony i fenole

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1617
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Lipidy -  aminioalkohole chinony i fenole - strona 1 Lipidy -  aminioalkohole chinony i fenole - strona 2 Lipidy -  aminioalkohole chinony i fenole - strona 3

Fragment notatki:


Amino alkohole Ta rodzina lipidów prostych obejmuje najczęściej homologi najbardziej powszechnej  sfingozyny , C18-aminodiolu. Aminoalkohole występują zwykle w formie związanej – amidów kwasów tłuszczowych w  sfingolipidach  (ceramidy, sfingomielina, cerebrozydy). U bakterii, roślin i zwierząt wykazano ponad 60 różnorodnych aminoalkoholi zawierających od 12 do 20 atomów węgla, 2-2 grup hydroksylowych oraz od zera do 2 wiązań podwójnych. Najczęszymi są: Diole: Sfingozyna d18:1, Dihydrosfingozyna d18:0, C20-dihydrosfingozyna d20:0, Triole: Fitosfingozyna t18:0, C20-fitosfingozyna t20:0, Dehydrofitosfingozyna t18:1 Sfingozyna powstaje biosyntetycznie poprzez kondensację seryny z palmitoilo-CoA. Wolna sfingozyna występuje w małych ilościach i pełni funkcje mediatora lipidowego, n.p. hamuje aktywność kinazy białkowej C a także procesy związane z aktywnością tego enzymu – proliferację komórek, agregację płytek krwi, różnicowanie komórek białaczkowych, wzmożenie procesów oddechowych neutrofili. Po ufosforowaniu przez swoistą kinazę sfingozyna jest przekształcana w fosforan sfingozyny. Związek ten jest produkowany w komórkach w odpowiedzi na mitogeniczne stężenia sfingozyny. Ma zdolnośc do wzmagania syntezy DNA i podziałów komórkowych a także jest silnym inhibitorem wzrostu pewnych komórek nowotworowych, szczególnie guza piersi. Ulegając enzymatycznemu rozkładowi daje prekursory syntezy fosfolipidów, plazmalogenów oraz kwasów tłuszczowych Chinony i fenole lipidowe Trzy grupy chinonów oraz trzy grupy fenoli znaleziono w organizmach żywych Chinony: Witamina K Filochinol (wit. K1) Menachinon (wit K2) Ubichinon Plastochinon Fenole Alkilofenole Kardanol Alkilokatechole Urusziol Alkilorezorcynole Kardol Bilobol Oliwetol wit. K1 (filochinon) Istnienie wit. K zostało wykazane przez  H. Dama  w 1929 roku. W 1939 roku laboratorium  Doisiego  wydzieliło je z ekstraktu heksano- wego. Wit. K1 została nazwana filochinonem ponieważ jest pośred- nio produktem fotosyntezy w liściach roślin, gdzie występuje w chloroplastach i uczestniczy w ogólnym procesie fotosyntezy. W formie zredukowanej wit K jest niezbędna w post-translacyjnej modyfikacji czynników krzepnięcia krwi w wątrobie (protrombiny, czynników VII, IX i X). W obecności zredukowanej wit. K pewne reszty kwasu glutaminowego w odpowiednich polipeptydach zostają przekształcone do reszt kwasu  γ-karboksyglutaminowego mającego zdolność do wiązania wapnia, zasadniczego dla funkcji tych białek. W trakcie reakcji tworzy się epoksyd, który później jest redukowany z powrotem do wit. K. Witamina K1 jest żółtym olejem absorbują- cym przy 248 nm. Jest wrażliwa na światło (1 godz). Filochinon jest powszechny w zielonych warzywach (do 8 

(…)


bakteryjny. Ma podobną do K1 absorbancję ale mniejszą
intensywność. Wit. K2 posiada poliizoprenoidowy łańcuch o różnej
długości (4-13 jednostek izoprenowych). Związki tez zwane są
menachinonami-n lub MK-n.
W nabiał jest bogaty w menachinony.
Np. ser Camembert zawiera ok. 40 ng/g wit K1 ale ok. 600 ng/g
menachinonów (ok. 27% MK8 i 62% MK9). Najwyższą aktywność
biologiczną posiadają wit K o 3-5 jednostkach…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz