Oznaczanie wody w produktach spożywczych - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1673
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie wody w produktach spożywczych - wykład - strona 1 Oznaczanie wody w produktach spożywczych - wykład - strona 2

Fragment notatki:

oznaczanie H2O w produktach spożywczych woda → wolna – 5-96%; słabo związana z podłożem, bierze udział w procesach chemicznych, wktórych jest  partnerem reakcji; stanowi środowisko, w którym zachodzą reakcje → związana – trwale połączona z produktem; zlokalizowana jest w bezpośrednim sąsiedztwie substancji  rozpuszczonych lub zawieszonych; ma aktywnośc i odmienne właściwości od pozostałej masy wody zawiera  w danych materiale; nie zamarza do -40C woda związana : higroskopijna, kapilarna, krystalizacyjna, konstytucyjna zawartość H2O i zawartości suchej substancji -zawartość wody w produktach spożywczych – ilość H2O, którą można w nim oznaczyć przy pomocy dost i  właściwości dla danegoproduktu metodą analityczną -sucha substancja – pozostałość po usunięciu z niego H2O zawartość suchej substancji [%] = 100 – zawartość wody w % zawartośc wody [%] = 100 – zawartość suchcej substancji w % metody oznaczania H2O -suszenie termiczne w różnych warunkach temperatury i ciśnienia -destylacja azeotropowo -densymetryczne -refraktrometryczne -chemiczne (ilość wydzielonego gazu w reakcji chemicznej lub obliczeń stechiometrycznych na podstawie  reakcji z odczynnikiem) -elektryczne -NMR metoda suszenia termicznego -usunięcie H2O z próbki za pomocą suszenia w pokojowej lub podwyższonej temperatury, pod normalnym  lub spadku ciśnienia, parametry (temperatura i ciśnienie) dobiera się stosownie do właściwości badanej  próbki -suszenie prowadzi do uzyskania stałej masy lub w ciągu umownego czasu USUWANA  woda wolna i słabo związana,  NIE USUWA kwystalicznej i związków chemicznych metody destylacji azeotropowej -bezpośrednie metody oznaczania wody -wydzielenie wody z badanej póbki na drodze destylacji z cieczami nie mieszającymi się z wodą , lecz  tworząc z nią mieszaniny azeotropowe o Tw 100C -oznaczanie przeprowadza się w specjalnych aparatach -objętość warstwy wodnej odczytuje się bezpośrednio ze skali probówki (po rozdzieleniu się destylatu ma 2  warstwy) rozpuszczalnik np. ksylem lub toluen APARAT: 1-kolba, 2odbieralnik 3chlodnica zwrotna metody densymetryczne -polegają na przygotowanie roztworu podstawowego i oznaczyć jego gęstość -przy użyciu specjlanych tablic zmierzoną gęstość przelicza się na zawartośc ekstraktu -po oznaczeniu części nierozpuszczalnych w wodzie oblicza się zawartość wody i suchej substancji -stosuje się przede wszystkim do tych produktów spożywczych w których 1skladnik (np. cukry) może  występować w różnych ilościach (np. marmolady, dżemy) metody refraktometryczne -pomiar współczynnika załamania światła, którego zawartość zależy od długości fali światła padającego, 

(…)

… wyników
-przy badaniach produktów żwynościowych stosuje się głównie metoody KarlaFischera oraz metody z
węglikiem wapnia
metoda karla fischera
H2O + I2 + SO2 + 3C5H5N (pirydyna) + CH3OH → 2 C5H5NHI+ C5H5NSO4H
metoda z węglikiem wapnia
CaC2 + 2H2O → Ca(OH)2 + C2H2
pomiar w biurecie gazowej acetylenowej
metody elektryczne
- zależność między przewodnością i wartością stałej dielektrycznej produktu…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz