OZNACZANIE TŁUSZCZÓW ekstrakcyjne -ekstrakcja wagowa -ekstrakcja refraktometryczna -ekstrakcja densymetryczna objętościowe -metoda Gerbera instrumentalne NMR IR metody ekstrakcji -ekstrakcja ciągła ap Soxhleta, wielbulcha -wymywanie porcjami rozpuszczalnika np. Roesa Gottliera lub Schmidta Bodzyńskiego metody ekstrakcyjno-wagowe -polega na wydzielaniu tłuszczy z produktów na drodze ekstrakcji przy użyciu rozpuszczlaników organicznych (eteru etylowego, heksanu, chloroformu) odparowywuje ropuszczlaniki i zważeniu pozostałości – tłuszcz surowy -czasochłonne, pracochłonne metody ekstrakcyjno-refraktometryczne +ekstrakcje tułuszczu z badanej próby za pomocą określonej ilości odpowiedniego rozpuszczalnika o ustalonym współcznniku zalamania światła metody objętościowe -rozpuszczalnik znajdujący się w pr białka najczęściej z H2SO4 z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu izomylowego (wydzielanie tłuszczu od zanieczyszczeń), a następnie wydzielanie tłuszczu za pomocą rozpuszczalnika organicznego -przeprowadza się w specjalnych przyrządach zwanych tłuszczomierzami lub butymetrami -głównie do oznaczania zawartości w mleku, mięsie -proste, szybkie, tanie -najczęściej Gerbera metody instrumentalne -NMR -technika odbiciowa w IR (NIR) -szybkie, wygodne -w większości przypominające wymaają uprzedniego sporządzenia krzywej zależności mierzonego parametru
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)