Oznaczanie zawartości tłuszczu - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 938
Wyświetleń: 3465
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie zawartości tłuszczu - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Oznaczanie zawartości tłuszczu Tłuszcz surowy - to wszystkie składniki produktów żywnościowych, które można wyekstrahować za pomocą rozpuszczalnika organicznego i nie są lotne przy suszeniu trwającym 1 godzinę w temp. 105C. W skład tłuszczu surowego wchodzą:
- tłuszcze właściwe
- woski
- sterydy i estry
- olejki eteryczne
- barwniki
Do ekstrakcji tłuszczu surowego stosowane są:
- eter etylowy
- eter naftowy
- mieszaniny w/w
- trichloroetylen
- chlorofarm
- tetrachlorek węgla
- heksen
-benzen
- aceton
Metody oznaczania tłuszczów w produktach żywnościowych
Metody ekstrakcyjno - wagowe (ciągłe i periodyczne) Polegają na wydzielaniu z badanej próbki substancji tłuszczowej za pomocą rozpuszczalnika i jej wagowym oznaczaniu, przed ekstrakcją tłuszczu przeprowadza się hydrolizę próbki:
- Weibull - Stolda - hydroliza kwaśna - Grossfelda - hydroliza kwasowa
- Rosega - Gottlieba - dotyczy oznaczania w mleku - rozpuszczanie substancji białkowej mleka w amoniaku
- Schimda - Będzińskiego - Ratzlaffa - rozpuszczanie substancji białkowej w HCl
Metoda Soxhleta (metoda wielokrotnej ciągłej ekstrakcji) - ekstrakcja ciągła substancji tłuszczowej z rozdrobnionego i uprzednio wysuszonego produktu za pomocą rozpuszczalnika organicznego - uwolnionego od nadltlenków i pozbawionego wody (aparat Soxhleta), odparowanie rozpuszczalnika, oznaczenie wagowe substancji tłuszczowych. Aparat soxhleta: - chłodnica  podłączona do kolby aby skropliły pary rozpuszczalnika
- ekstrakt  z ciałem stałym i parą rozpuszczalnika
- kolba  ogrzewana w cieczy elektrycznej, lub na łaźni, nigdy na otwartym ogniu
- wymywamy tłuszcz z naszej próby
- na koniec w kolbie mamy tłuszcz i rozpuszczalnik  oddestalowujemy rozpuszczalnik  kolbę wsadzamy do suszarki na 1h
- wynik: masa kolby przed ekstracja - masa kolby po ekstrakcji
Metody objętościowe
- polegają na rozpuszczaniu białek i substancji towarzyszących stężonym kwasem siarkowym (VI) w specjalnym przyrządzie zwanym tłuszczomierzem (butyrometr) i odczytaniu ilości wydzielonego tłuszczu na skali tłuszczomierza. Wyróżnia się tłuszczomierze:
- Gerbera - do mleka
- Gerbera - Roedera - do śmietany
- Kohlera - do śmietany
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz