To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Oznaczanie związków mineralnych związki mineralne - składnik diety człowieka, spełniający rolę budulcową oraz reglatorowąstanoią ~4% rganizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorem sodu, a także sole wapnia i magnezu) niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzęń. Wskład soli mineralnych: -makroskładniki – występują w większych ilościach w organizmie (np. C, O, N, Ca) -mikroskładniki- w mniejszych ilościach w organizmach, są niezbędne, regulują procesy w komórce (Fe, Cu, Mn, I, Co, Zn, F) Miarą ogólnej ilości składników mineralnych w produktach spożywczych jest zawartośc popiołu ogólnego (całkowitego), pozostającego po spaleniu próbki produ w określonych warunkach składniki mineralne w żywieniu człowieka popiół ogólny → zanieczyszczenia min np. piasek → składniki mineralne -pochodzenia nat: makroelementy: K, Na, Ca, Mg, S, Fe, Cl; mikroelementy: Cu, Mn, Mo, I, Al, Se -celowo dodane np. sól kuchenna (NaCl), fosforany -metale szkodliwe dla zdrowia Pb, Hg Cd, As metody oznaczeń składników mineralnych w celu oceny zawartości składników mineralnych w produktach spożywczych -zaw popiołu ogólnego -zaw popiołu rozpuszczonego w 10% roztowrze HCl -zaw popiołu rozpuszczonego w H2O -odczyn popiołu -zawartość poszczególnych składników mineralnych oznaczenia popiołu całkowitego → mineralizacja na sucho: zwęglenie próbki (utlenianie związków organicznych do tlenków, z których lotne zosaną usuniętę w postaci dymów, a sole kwasów organicznych zostaną przeprowadzone w tlenki i węglany - prażenie w wysokiej tenperaturze (550-600C) do stałej masy, zwykle 16-18h -dodatek substancji utleniającej -kontrola temp na mokro: utlenianie składników mineralnych za pomocą mocnych kwasów mineralnych (HNO3) w piecach mikrofalowych lub kolbach Kjeldahla -niska temp (125-350C) -dodatek substancji utleniających -m.in. oznaczenia Ca, F, Ar, Pb → metody konduktometryczne -pomiar przewodnictwa roztworu badanego materiału o ściśle określonym stężeniu -im więcej popiołu tym wyższa przewodność roztworu -metoda szybka, ale niedokładna -stosuje się do oznaczania składników minetalnych w cukrze czy mące -pomiar Na i K w produktach owocowych popiół ogólny → popiół rozpuszczalny w 10% HCl (skł min) → popiół rozpuszczony roztw HCl - zanieczyszczenia mineralne np. piasek, szkło -oznaczenie jest zalecane przy badaniu zbóż, herbat, owoców, warzyw zawartośc popiołu rozpuszczonego w H2O okresla się przez ekstrakcję ogólnego za pomocą gorącej wody i oznacza pozostalości za pomocą gorącej wody i oznaacza się pozostałość nierozpuszczalnych. Różnica mas
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)