Oznaczanie związków mineralnych - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 350
Wyświetleń: 1869
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie związków mineralnych - wykład - strona 1 Oznaczanie związków mineralnych - wykład - strona 2

Fragment notatki:

Oznaczanie związków mineralnych związki mineralne - składnik diety człowieka, spełniający rolę budulcową oraz reglatorowąstanoią ~4%  rganizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorem sodu, a także sole wapnia i magnezu)  niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzęń. Wskład soli mineralnych: -makroskładniki – występują w większych ilościach w organizmie (np. C, O, N, Ca) -mikroskładniki- w mniejszych ilościach w organizmach, są niezbędne, regulują procesy w komórce (Fe, Cu,  Mn, I, Co, Zn, F) Miarą ogólnej ilości składników mineralnych w produktach spożywczych jest zawartośc popiołu ogólnego  (całkowitego), pozostającego po spaleniu próbki produ w określonych warunkach składniki mineralne w żywieniu człowieka popiół ogólny → zanieczyszczenia min np. piasek → składniki mineralne -pochodzenia nat: makroelementy: K, Na, Ca, Mg, S, Fe, Cl; mikroelementy: Cu, Mn, Mo, I, Al, Se -celowo dodane np. sól kuchenna (NaCl), fosforany -metale szkodliwe dla zdrowia Pb, Hg Cd, As metody oznaczeń składników mineralnych w celu oceny zawartości składników mineralnych w produktach spożywczych -zaw popiołu ogólnego -zaw popiołu rozpuszczonego w 10% roztowrze HCl -zaw popiołu rozpuszczonego w H2O -odczyn popiołu -zawartość poszczególnych składników mineralnych oznaczenia popiołu całkowitego → mineralizacja na sucho: zwęglenie próbki (utlenianie związków organicznych do tlenków, z których lotne zosaną usuniętę  w postaci dymów, a sole kwasów organicznych zostaną przeprowadzone w tlenki i węglany - prażenie w wysokiej tenperaturze (550-600C) do stałej masy, zwykle 16-18h -dodatek substancji utleniającej -kontrola temp na mokro: utlenianie składników mineralnych za pomocą mocnych kwasów mineralnych (HNO3) w piecach  mikrofalowych lub kolbach Kjeldahla -niska temp (125-350C) -dodatek substancji utleniających -m.in. oznaczenia Ca, F, Ar, Pb →  metody konduktometryczne -pomiar przewodnictwa roztworu badanego materiału o ściśle określonym stężeniu -im więcej popiołu tym wyższa przewodność roztworu -metoda szybka, ale niedokładna -stosuje się do oznaczania składników minetalnych w cukrze czy mące -pomiar Na i K w produktach owocowych popiół ogólny → popiół rozpuszczalny w 10% HCl (skł min) → popiół rozpuszczony roztw HCl - zanieczyszczenia mineralne np. piasek, szkło -oznaczenie jest zalecane przy badaniu zbóż, herbat, owoców, warzyw zawartośc popiołu rozpuszczonego w H2O  okresla się przez ekstrakcję ogólnego za pomocą gorącej wody i  oznacza pozostalości za pomocą gorącej wody i oznaacza się pozostałość nierozpuszczalnych. Różnica mas  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz