Metoda Luff - Schoorola

Nasza ocena:

5
Pobrań: 1337
Wyświetleń: 8631
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metoda Luff - Schoorola - strona 1 Metoda Luff - Schoorola - strona 2 Metoda Luff - Schoorola - strona 3

Fragment notatki:


METODA LUFFA - SCHOORLA Metoda opiera się na redukcji jonów Cu(II) zawartych w płynie Luffa (węglan sodu, kwas cytrynowy, siarczan miedzi) przez cukry redukujące obecne w badanym roztworze
Reakcja zachodzi w temperaturze wrzenia w środowisku zasadowym w pH około 9,5 (dzięki zastosowaniu w płynie Luffa węglanu sodu zamiast wodorotlenu sodu jak w płynach Bertranda i Fehlinga)
Oznaczenie cukrów metodą Luffa - Schoorla przebiega w dwóch etapach W I etapie (próba ślepa) ustala się zużycie mianowanego roztworu tiosiarczanu sodu do zmiareczkowania jodu wydzielonego przez całkowitą ilość miedzi zawartą w określonej objętości płynu Luffa (25 cm3)
2CuSO4 + 4KI  (środowisko kwaśne)  2K2SO4 + Cu2I2 + I2
I2 + 2Na2S2O3  2NaI + Na2S4O6
W II etapie (próba właściwa) prowadzi się redukcję części miedzi zawartej w tej samej objętości płynu Luffa (25 cm3) badanym roztworem cukru, a następnie dodaje jodek potasu, z którego niezredukowana miedź wydziela jod. Jod miareczkowany jest mianowanym roztworem Na2S2O3
R-CHO + 2CuO  (środowisko alkaliczne)  Cu2O + R-COOH
2CuSO4 + 4KI  (środowisko kwaśne)  2K2SO4 + Cu2I2 + I2
I2 + 2Na2S2O3  2NaI + Na2S4O6
Objętość tiosiarczanu sodu odpowiadającą ilości miedzi (II) podlegającej redukcji przez cukry zawarte w oznaczanej próbce oblicza się z różnicy dwóch miareczkowań (próby ślepej i właściwej), a następnie przelicza z tabel na zawartość oznaczanego cukru
METODY CHEMICZNE: Metody chromatograficzne Stosuje się chromatografię gazową (GC) w której sacharydy jako związi nielotne muszą być przeprowadzone w lotne pochodne
Lub wysokociśnieniową chromatografię cieczową (HPLC) używając detektora refraktometrycznego (RI), w którym wykorzystano pomiar współczynnika załamania światła
OZNACZANIE SKROBI Do oznaczania zawartości skrobi stosuje się metody
Wagowe
Chemiczne
Polarymetryczne
METODY WAGOWE Metoda wagowa Raska Skrobię oznacza się wagowo po rozpuszczeniu jej i wytrąceniu z próbki przy użyciu kolejno eteru, kwasu solnego, alkoholu
Metoda jest czasochłona, mało dokładna, jak też nie można jej stosować do wielu produktów METODY CHEMICZNE  Polegają na hydrolizie skrobi do glukozy (w roztworach kwasów nieorganicznych lub przy wykorzystaniu enzymów amylolitycznych), której ilość oznacza się jedną z metod redukcyjnych i przelicza na skrobię, mnożąc przez współczynnik przeliczeniowy 0,9
(C6H10O5)n + nH2O  (środowisko kwaśne)  n(C6H12O6)
162 + 18 = 180

(…)

…, ponieważ:
Ponad 80% hemiceluloz jest usuwana wraz z białkami, cukrami i innymi składnikami poprzez działanie kwasem
Ponad 50-90% lignin jest tracona przy traktowaniu próby zasadą
Odzysk celulozy wynosi 50-80%
Włókno pokarmowe (dietary fiber) - część pożywienia odporna na działanie enzymów zawartych w przewodzie pokarmowym człowieka, obejmująca celulozę, hemicelulozy, ligniny, pektyny, wewnątrzkomórkowe polisacharydy takie jak gumy i śluzy roślinne oraz woski i kutyny, a więc wszystkie substancje występujące razem z ligninami i polisacharydami ścian komórkowych roślin (Trowell 1976)
Biorąc pod uwagę rozpuszczalność, frakcje włókna pokarmowego można podzielić na
Rozpuszczalne w wodzie pektyny, gumy, śluzy, polisacharydy glonów
Nierozpuszczalne w wodzie celulozę, hemicelulozy, ligniny, skrobię oporną
Trudności…
… zbożowe
Otręby pszenne 42,5
Płatki śniadaniowe 7,0 - 11,5
Kasze 2,5 - 9,0
Pieczywo 2,0 - 6,5
Mąka pszenna typ 500, makarony 2,6
Strączkowe
Suche nasiona 15,0 - 15,7
Warzywa Boćwina, bób, brukselka, czosnek, dynia, fasola szparagowa, groszek zielony, pietruszka
Seler 4-6
Brokuły, burak, kalafior, kalarepa, kapusta, koper, kukurydza, marchew, por, rzepa, rzodkiewka, szczaw, szczypiorek, szpinak 2-4…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz