METODA LUFFA - SCHOORLA Metoda opiera się na redukcji jonów Cu(II) zawartych w płynie Luffa (węglan sodu, kwas cytrynowy, siarczan miedzi) przez cukry redukujące obecne w badanym roztworze
Reakcja zachodzi w temperaturze wrzenia w środowisku zasadowym w pH około 9,5 (dzięki zastosowaniu w płynie Luffa węglanu sodu zamiast wodorotlenu sodu jak w płynach Bertranda i Fehlinga)
Oznaczenie cukrów metodą Luffa - Schoorla przebiega w dwóch etapach W I etapie (próba ślepa) ustala się zużycie mianowanego roztworu tiosiarczanu sodu do zmiareczkowania jodu wydzielonego przez całkowitą ilość miedzi zawartą w określonej objętości płynu Luffa (25 cm3)
2CuSO4 + 4KI (środowisko kwaśne) 2K2SO4 + Cu2I2 + I2
I2 + 2Na2S2O3 2NaI + Na2S4O6
W II etapie (próba właściwa) prowadzi się redukcję części miedzi zawartej w tej samej objętości płynu Luffa (25 cm3) badanym roztworem cukru, a następnie dodaje jodek potasu, z którego niezredukowana miedź wydziela jod. Jod miareczkowany jest mianowanym roztworem Na2S2O3
R-CHO + 2CuO (środowisko alkaliczne) Cu2O + R-COOH
2CuSO4 + 4KI (środowisko kwaśne) 2K2SO4 + Cu2I2 + I2
I2 + 2Na2S2O3 2NaI + Na2S4O6
Objętość tiosiarczanu sodu odpowiadającą ilości miedzi (II) podlegającej redukcji przez cukry zawarte w oznaczanej próbce oblicza się z różnicy dwóch miareczkowań (próby ślepej i właściwej), a następnie przelicza z tabel na zawartość oznaczanego cukru
METODY CHEMICZNE: Metody chromatograficzne Stosuje się chromatografię gazową (GC) w której sacharydy jako związi nielotne muszą być przeprowadzone w lotne pochodne
Lub wysokociśnieniową chromatografię cieczową (HPLC) używając detektora refraktometrycznego (RI), w którym wykorzystano pomiar współczynnika załamania światła
OZNACZANIE SKROBI Do oznaczania zawartości skrobi stosuje się metody
Wagowe
Chemiczne
Polarymetryczne
METODY WAGOWE Metoda wagowa Raska Skrobię oznacza się wagowo po rozpuszczeniu jej i wytrąceniu z próbki przy użyciu kolejno eteru, kwasu solnego, alkoholu
Metoda jest czasochłona, mało dokładna, jak też nie można jej stosować do wielu produktów METODY CHEMICZNE Polegają na hydrolizie skrobi do glukozy (w roztworach kwasów nieorganicznych lub przy wykorzystaniu enzymów amylolitycznych), której ilość oznacza się jedną z metod redukcyjnych i przelicza na skrobię, mnożąc przez współczynnik przeliczeniowy 0,9
(C6H10O5)n + nH2O (środowisko kwaśne) n(C6H12O6)
162 + 18 = 180
(…)
…, ponieważ:
Ponad 80% hemiceluloz jest usuwana wraz z białkami, cukrami i innymi składnikami poprzez działanie kwasem
Ponad 50-90% lignin jest tracona przy traktowaniu próby zasadą
Odzysk celulozy wynosi 50-80%
Włókno pokarmowe (dietary fiber) - część pożywienia odporna na działanie enzymów zawartych w przewodzie pokarmowym człowieka, obejmująca celulozę, hemicelulozy, ligniny, pektyny, wewnątrzkomórkowe polisacharydy takie jak gumy i śluzy roślinne oraz woski i kutyny, a więc wszystkie substancje występujące razem z ligninami i polisacharydami ścian komórkowych roślin (Trowell 1976)
Biorąc pod uwagę rozpuszczalność, frakcje włókna pokarmowego można podzielić na
Rozpuszczalne w wodzie pektyny, gumy, śluzy, polisacharydy glonów
Nierozpuszczalne w wodzie celulozę, hemicelulozy, ligniny, skrobię oporną
Trudności…
… zbożowe
Otręby pszenne 42,5
Płatki śniadaniowe 7,0 - 11,5
Kasze 2,5 - 9,0
Pieczywo 2,0 - 6,5
Mąka pszenna typ 500, makarony 2,6
Strączkowe
Suche nasiona 15,0 - 15,7
Warzywa Boćwina, bób, brukselka, czosnek, dynia, fasola szparagowa, groszek zielony, pietruszka
Seler 4-6
Brokuły, burak, kalafior, kalarepa, kapusta, koper, kukurydza, marchew, por, rzepa, rzodkiewka, szczaw, szczypiorek, szpinak 2-4…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)