Analiza żywności - strona 10

Zafałszowanie żywności - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • dr Jolanta Kumirska
  • Analiza żywności
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1519

USTAWA  środek spożywczy zafałszowany: -środek spożywczy, którego skład lub innewłaciwości zostały zmienione, akonsument nie został o tym  poinformowany w sposób określony w art 45 oraz w przep wyd na podst art 50 -środek spożywczy w którym zostały wprowadzone zmiany miejsc mającena celu ukrycie je...

Zanieczyszczenia żywności - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • dr Jolanta Kumirska
  • Analiza żywności
Pobrań: 70
Wyświetleń: 756

ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI -każda substancja która nie jest celowo dodana do żywności a jest obecna w produkcie włączając w to  poszczególne etapy uprawy roślin, hodowli zwierz oraz ich leczenia, wytwarzania substancje zanieczyszczone, biologiczne, ciała 

Ekstrakcja kofeiny z liści herbaty - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1617

  EKSTRAKCJA    Ekstrakcja   (z  łaciny:   extraho   = wyciągam)  jest to metoda wydzielenia z roztworu lub  fazy  stałej (np. surowca naturalnego) obojętnego związku organicznego poprzez przeniesienie go  do odpowiedniego rozpuszczalnika.    Związki  organiczne  często  ekstrahowane  są  z  roztwo...

Oznaczanie zawartości cukrów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1855

Analiza próbek środowiskowych leków i żywności  Oznaczanie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących metodą Bertranda  /wg PN-67/A-86430/    Wiadomości wstępne  Laktoza  należy  do  dwucukrów  bezpośrednio  redukujących  i  dlatego  jej  zawarto...

Redoksymetria - omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 245
Wyświetleń: 2303

REDOKSYMETRIA Ogniwo galwaniczne zbudowane z dwóch układów reakcji. Rys. 1 Rów – Nesta E = Eo+   lg  E0 = normalny pot. Układ 0x/Red  Stęż. równoważne 0x = Red. Krzywa miareczkowania roztworu FeSO4 roztworu KnO4 Obliczanie punktów krzywej...

Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą spektrofotometryczna

  • Politechnika Gdańska
  • dr Jan Caban
  • Analiza żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 469

MLEKO  testowe ktore bialko jest zlozone,  transmitacja i wzory,  metody do oznaczania bialek wymienic, i testowe z denaturacj jak nazywa sie proces który zachodzi podczas dodania alkoholu do białka, coś o tym jak sie to  białko barwi (kompleks czy coś takiego z tym barwnikiem? nie pamietam bo te...

Analiza żywności - pytania

  • Politechnika Gdańska
  • dr Jolanta Kumirska
  • Analiza żywności
Pobrań: 63
Wyświetleń: 532

MLEKO 1.co to pkt izoelektryczny i jak wplywa na wlasciwosci fizykochem bialek  2.wymienic i opisac metody oznaczania bialek  3.prawa absorpcji ...

Zadania z egzaminu

  • Uniwersytet Gdański
  • dr Jolanta Kumirska
  • Analiza żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 777

Notatka zawiera między innymi takie zagadnienia jak: funkcje lipidów, przykłady niezbędności NNKT, substancje mutagenne i kancerogenne żywności, homogenizacja próbki laboratoryjnej, metody fizykochemiczne oznaczania sacharydów...