Zanieczyszczenia żywności - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 805
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zanieczyszczenia żywności - wykład - strona 1

Fragment notatki:

ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI -każda substancja która nie jest celowo dodana do żywności a jest obecna w produkcie włączając w to  poszczególne etapy uprawy roślin, hodowli zwierz oraz ich leczenia, wytwarzania substancje zanieczyszczone, biologiczne, ciała obce, szkodniki ich części biologiczne  pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy, priony chemiczne -pozostalości środków stosowanych do ochrony roślin -konserwanty chemiczne, dodatki substancje chem -dioksyny -metale ciężkie -azotany i azotyny -naturalne wystepujące hormony i substancje toksyczne -pestycydy -pozostałości leków wet -WWA -heterosykliczne ainy aromatyczne -heterocykliczne węglowodory -monomery z opakowań i inne fizyczne - elementy ciała szkodników, zwierząt, sierść, włosy, kości -szkło, piasek, metal -drewno, kamienie, kurz bakteryjne bacil us cerens – potrawy słodkie ze zboża – endotoksyna clostidiumm botulinum – konserwy endotoksyny clostidium perfingers salmonel a, shingel a, staphylococcus

(…)

… cerens – potrawy słodkie ze zboża – endotoksyna
clostidiumm botulinum – konserwy endotoksyny
clostidium perfingers salmonella, shingella, staphylococcus
ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
-każda substancja która nie jest celowo dodana do żywności a jest obecna w produkcie włączając w to
poszczególne etapy uprawy roślin, hodowli zwierz oraz ich leczenia, wytwarzania
substancje zanieczyszczone, biologiczne, ciała…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz