Zasada dobrej praktyki produkcyjnej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 546
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zasada dobrej praktyki produkcyjnej - strona 1 Zasada dobrej praktyki produkcyjnej - strona 2

Fragment notatki:

ZASADY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ Zgodnie z definicj ą podan ą w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych ż ywno­ ś ci i ż ywienia Dobra Praktyka Produkcyjna to: Dzia ł ania, kt ó re musz ą by ć podj ę te i warunki, kt ó re musz ą by ć spe ł niane, aby produkc ja ż ywno ś ci odbywa ł a si ę w spos ó b zapewniaj ą cy jej w ł a ś ciw ą jako ść zdrowotn ą , zgodnie z jej przeznaczeniem. Do zagadnie ń , kt ó re le żą w obszarze Dobrej Praktyki Produkcyjnej zaliczy ć nale ż y : przyj ę cie surowc ó w i materia łó w magazynowanie i post ę powanie z sur owcami procesy obr ó bki wst ę pnej procesy obr ó bki zasadniczej transport wewn ę trzny magazynowanie wyrob ó w gotowych transport zewn ę trzny i dystrybucja wyrob ó w. Ww. obszary s ą specyficzne dla poszczeg ó lnych bran ż i sektor ó w produkcji, przetw ó rstwa i obrotu ż ywn o ś ci ą i wymagaj ą odr ę bnego om ó wienia z ukierunkowaniem na poszczeg ó lne grupy zak ł ad ó w. Niemniej jednak og ó lne kwestie magazynowania ż ywno ś ci jak i post ę powania z surowcami i materia ł ami pomocniczymi oraz transportu wewn ę trznego s ą podobne we wszyst­kich se ktorach. MAGAZYNOWANIE Ż YWNO Ś CI Magazyny do przechowywania ż ywno ś ci powinny by ć tak zaprojektowane i wykonane, aby: umo ż liwi ć utrzymanie czysto ś ci i porz ą dku zapobiega ć przedostawaniu si ę szkodnik ó w do ich wn ę trza chroni ć ż ywno ść przed zanieczyszczeniem za pewni ć warunki temperatury i wilgotno ś ci gwarantuj ą ce zachowanie mo ż liwie naj­wy ż szej jako ś ci zdrowotnej i od ż ywczej ż ywno ś ci zapewni ć odpowiedni ą segregacj ę poszczeg ó lnych rodzaj ó w ż ywno ś ci ze szczeg ó lnym uwzgl ę dnieniem rozdzia ł u surowc ó w od produkt ó w got owych, a tak ż e produkt ó w pochodz ą cych ze zwrot ó w zapewni ć oddzielne sk ł adowanie opakowa ń i substancji nie b ę d ą cych ż ywno ś ci ą zapewni ć odpowiedni ą rotacj ę produkt ó w w magazynach - zasada FIFO - pierwsze wesz ł o - pierwsze wysz ł o. POST Ę POWANIE Z SUROWCEM Prz yjmowanie surowc ó w i materia łó w pomocniczych stanowi bardzo wa ż n ą procedur ę z punktu widzenia zapewnienia bezpiecze ń stwa i w ł a ś ciwej jako ś ci zdrowotnej produkt ó w gotowych. Nale ż y si ę przy tym kierowa ć nast ę puj ą cymi zasadami: wszystkie surowce i dodatki pow inny by ć oceniane w momencie przyj ę cia do zak ł adu z punktu widzenia, czy nie s ą one nadmiernie zanieczyszczone drobnoustrojami chorobo­tw ó rczymi, pozosta ł o ś ciami pestycyd ó w i nawoz ó w sztucznych, paso ż ytami itp. Je ś li zachodzi potrzeba powinno to by

(…)

… także o transporcie substancji pomocniczych, opakowań, odzieży roboczej oraz odpadów.

… mikrobiologicznymi, fizycznymi i chemicznymi, wynikającymi z reinfekcji, a także możliwością namnażania się drobnoustrojów. Wszelkie środki transportu, jak również pojemniki, opakowania, a także rurociągi, taśmociągi i inne urządzenia służące do transportowania lub przesyłania żywności nie mogą stanowić zagrożenia zanieczyszczenia żywności.
Główne zasady funkcjonowania transportu wewnętrznego można określić następująco:
zapewnienie, aby ciągi transportowe surowców, wyrobów gotowych, zużytych opako­ wań, odpadów itp. były rozdzielone i nie krzyżowały się
zachowanie czystości środków transportu oraz pojemników i opakowań (systematyczne mycie i dezynfekcja)
zapewnienie możliwie krótkiego czasu transportu
zabezpieczenie przed ubytkami i zanieczyszczeniem żywności
zachowanie, tam gdzie to niezbędne, odpowiedniej…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz