Jakość żywności - uwarunkowania - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 245
Wyświetleń: 966
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Jakość żywności - uwarunkowania - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Jakość żywności - uwarunkowania:
- jakość surowca
- metoda przetwarzania
- warunki transportu i przechowywania
Jakość surowców decyduje o jakości gotowego produktu. W czasie procesu produkcyjnego nie ma mozliwości wytworzenia produktów dobrej jakości dla zdrowia z nieodpowiednich surowców, zanieczyszczonych biologicznie oraz skazonych chem i fiz subst szkodliwymi.
Czy nasza żywność jest bezpieczna? Wątpliwości w zakresie bezp.żywnośi dotyczą:
- stos subst dodatkowych(E300, E951)
- napromieniowania żywności
- GMO
- zanieczyszczenia żywności. Dodatki do żywności mogą być stosowane, jeżeli:
Jest prawnie dopuszczony.
Jego uzycie jest technolgiczne uzasadnione.
Nie stwarza zagrożenia dla zdrowia.
Nie wprowadza konsumenta w błąd. Nie powoduje ukrycia złej jakości.
Nowe systemy zapewnienia jakości dążą do zlokalizowania i wyeliminowania przyczyn złej jakości już w fazie projektowania procesu produkcyjnego ze zwróceniem uwagi na wszystkie czynniki, które mają wpływ na efekt końcowy w postaci gotowego produktu. - surowce
- materiały pomocnicze
- maszyny i urządzenia
- proces technologiczny
- środowisko oraz personel
Do obligatoryjnych systemów zapewnienia bezp.zdrowej żywności należą:
- Dobra Praktyka Rolnicza (GAP)
- Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
- Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
- Analiza Zagrożeń i krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP)
- Punkty Kontrolne Zagwarantowania Jakości (QACP)
W normie PN-EN ISO 2200/2006 zostały określone wymagania dot.ciągłego doskonalenia systemu zarządzania bezp.żywności:
GAP, GHP, GMP  HACCP, QACP  ISO 9000, ISO 14000, ISO 18000  BRC, IFS, ISO 22000  TQM
Konsumenci - osoby i rodziny kupujace lub otrzymujac żywność w celu zaspokajania ich potrzeb . Podstawowym prawem konsumenta jest prawo do bycia informowanym. Prawo to oznacza ochronę przed nieuczciwą konkurencją i wprowadzającą w błąd reklama oraz prawo do rzetelnej i czytelnej inf. na opak.
Konsument kupując zywność przyjmuje, że jest ona bezpieczna dla zdrowia, pożywna i smaczna. Sam może tylko dokonać oceny cech sensoycznych za pomocą swoich zmysłów.
Wiemy, że:
- odpowiednie urzędy nadzorują prawidłowość produkcji
- deklaracje zapisane na etykietach są prawidłowe i systematycznie kontrolowane.
Opakowanie:
- identyfikuje i odróznia produkty
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz