Ocena sposobu żywienia - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 224
Wyświetleń: 3647
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ocena sposobu żywienia - omówienie - strona 1 Ocena sposobu żywienia - omówienie - strona 2 Ocena sposobu żywienia - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Ocena sposobu żywienia. Metodologia badań sposobu żywienia - Dane o sposobie żywienia

Jakościowe:

  • -ankietowe
  • punktowe

Ilościowe:

  • inwentarzowe
  • wagowe
  • ankietowo-wagowe
  • chemiczno-analityczne
  • szacunkowe

Jakościowo-ilościowe:

  • historii żywienia
  • bieżącego notowania

Ocena sposobu żywienia Metody oceny sposobu żywienia
*Prospektywne:

  • 3-dniowy zapis
  • 3-dniowy zapis wzbogacony o wrażenie
  • 7-dniowy zapis
  • 7-dniowy zapis wzbogacony o wrażenie

Metoda duplikacji

*Retrospektywne:

  • Wywiad ze spożycia z ostatnich 24h
  • Ocena częstości spożycia
  • Połączona metoda wywiadu 24h z oceną częstości spożycia
  • Metodyka badania
  • Ocena sposobu żywienia

Charakterystyka populacji:

  • płeć
  • wiek
  • miejsce zamieszkania
  • wykształcenie
  • wykształcenie rodziców
  • status materialny
  • profil antropometryczny:
  • waga
  • wzrost
  • BMI
  • obwód pasa
  • obwód bioder
  • WHR

Nawyki żywieniowe:

  • liczba spożywanych posiłków
  • regularność odstępów między posiłkami
  • podjadanie
  • częstość spożycia wybranych produktów
  • status żywieniowy
  • historia choroby
  • zaburzenia odżywiania
  • przyjmowanie narkotyków
  • suplementacja diety
  • wywiad o spożyciu z 24h

Ocena zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej

  • Ilość spożywanych posiłków
  • Przerwy między posiłkami
  • Pory spożywania posiłków
  • Rodzaj spożywanych posiłków
  • Najczęściej stosowane procesy technologiczne przy przyrządzaniu posiłków
  • Aktywność fizyczna w codziennym życiu
  • Ocena stanu odżywienia

Stan odżywienia to stan zdrowia wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych oraz działania czynników patologicznych.

  • wywiad i badania ogólnolekarskie (ocena historii żywienia, informacja o sytuacji społecznej, historia występowania chorób, badania lekarskie)
  • badania antropometryczne (pomiary oceniające rozmiary ciała i skład ciała)
  • badania biochemiczne (odżywienie białkowe, witaminowe, składnikami mineralnymi)

ZAPEWNIENIE BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ZDROWOTNEJ ŻYWNOŚCI PODCZAS JEJ PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA

*Za jakość zdrowotną żywności odpowiada producent

(…)

… to przydatność użytkowa, funkcjonalność, zadowolenie odbiorcy

*Jakość jest określona w normach

*Obecnie obowiązuje norma ISO 9000:2000 - koncepcja jakości i pojęcia określa jako: zdolność wyboru, procesu i systemu do spełnienia wymagań klienta i wszystkich stron zainteresowanych

*Ocena żywności - zdrowotności (bezpieczeństwo, wartość energetyczna i odżywcza)

  • atrakcyjność sensoryczna
  • cechy handlowe (trwałość…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz