To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ocena sposobu żywienia. Metodologia badań sposobu żywienia - Dane o sposobie żywienia
Jakościowe:
Ilościowe:
- inwentarzowe
- wagowe
- ankietowo-wagowe
- chemiczno-analityczne
- szacunkowe
Jakościowo-ilościowe:
- historii żywienia
- bieżącego notowania
Ocena sposobu żywienia Metody oceny sposobu żywienia
*Prospektywne:
- 3-dniowy zapis
- 3-dniowy zapis wzbogacony o wrażenie
- 7-dniowy zapis
- 7-dniowy zapis wzbogacony o wrażenie
Metoda duplikacji
*Retrospektywne:
- Wywiad ze spożycia z ostatnich 24h
- Ocena częstości spożycia
- Połączona metoda wywiadu 24h z oceną częstości spożycia
- Metodyka badania
- Ocena sposobu żywienia
Charakterystyka populacji:
- płeć
- wiek
- miejsce zamieszkania
- wykształcenie
- wykształcenie rodziców
- status materialny
- profil antropometryczny:
- waga
- wzrost
- BMI
- obwód pasa
- obwód bioder
- WHR
Nawyki żywieniowe:
- liczba spożywanych posiłków
- regularność odstępów między posiłkami
- podjadanie
- częstość spożycia wybranych produktów
- status żywieniowy
- historia choroby
- zaburzenia odżywiania
- przyjmowanie narkotyków
- suplementacja diety
- wywiad o spożyciu z 24h
Ocena zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej
- Ilość spożywanych posiłków
- Przerwy między posiłkami
- Pory spożywania posiłków
- Rodzaj spożywanych posiłków
- Najczęściej stosowane procesy technologiczne przy przyrządzaniu posiłków
- Aktywność fizyczna w codziennym życiu
- Ocena stanu odżywienia
Stan odżywienia to stan zdrowia wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych oraz działania czynników patologicznych.
- wywiad i badania ogólnolekarskie (ocena historii żywienia, informacja o sytuacji społecznej, historia występowania chorób, badania lekarskie)
- badania antropometryczne (pomiary oceniające rozmiary ciała i skład ciała)
- badania biochemiczne (odżywienie białkowe, witaminowe, składnikami mineralnymi)
ZAPEWNIENIE BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ZDROWOTNEJ ŻYWNOŚCI PODCZAS JEJ PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA
*Za jakość zdrowotną żywności odpowiada producent
(…)
… to przydatność użytkowa, funkcjonalność, zadowolenie odbiorcy
*Jakość jest określona w normach
*Obecnie obowiązuje norma ISO 9000:2000 - koncepcja jakości i pojęcia określa jako: zdolność wyboru, procesu i systemu do spełnienia wymagań klienta i wszystkich stron zainteresowanych
*Ocena żywności - zdrowotności (bezpieczeństwo, wartość energetyczna i odżywcza)
- atrakcyjność sensoryczna
- cechy handlowe (trwałość…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)