To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
EKSTRAKCJA Ekstrakcja (z łaciny: extraho = wyciągam) jest to metoda wydzielenia z roztworu lub fazy stałej (np. surowca naturalnego) obojętnego związku organicznego poprzez przeniesienie go do odpowiedniego rozpuszczalnika. Związki organiczne często ekstrahowane są z roztworów wodnych. Jako mało polarne zazwyczaj wykazują lepszą rozpuszczalność w rozpuszczalnikach organicznych niż w wodzie, dzięki czemu proces ten jest stosunkowo łatwy do przeprowadzenia. EKSTRAKCJA KOFEINY Z LIŚCI HERBATY Kofeina - alkaloid purynowy, pochodna metyloksantyny (1,3,7-trimetyloksantyna; 3,7- dihydro-1,3,7-trimetylo-1 H -puryno-2,6-dion). N N O O CH3 CH3 N N CH3 Ryc. Kofeina Kofeina jest głównym alkaloidem nasion krzewu kawowego Coffea arabica , Coffea liberica i in. z rodziny Marzanowatych ( Rubiaceae ).Występuje poza tym w wielu innych roślinach, m. in. w zarodkach nasion drzew z rodzaju Cola („orzeszki Cola”), liściach krzewów herbacianych gatunku Camelia sinesis , nasionach drzewa kakaowego Theobroma cacao , nasionach liany brazylijskiej paulinia gwarana ( Paulinia guarana ) czy liściach ostrokrzewu paragwajskiego Mate. Kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ośrodki wegetatywne: oddechowy, naczynioruchowy i nerwu błędnego. Pobudza korę mózgową, przyspieszając procesy myślenia i odbioru wrażeń. Rozszerza naczynia wieńcowe, przyspiesza akcję serca. Wpływa na szybkość przemiany materii, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, lekko pobudza diurezę. Może stymulować ośrodek oddechowy, zwiększając częstość i głębokość oddechów. Ze względu na swoje właściwości kofeina stosowana jest jako lek pobudzający w stanach wyczerpania umysłowego i fizycznego, w niedociśnieniu, zapaściach, omdleniach, migrenach, a także w zatruciach narkotykami, alkoholem i barbituranami. Może być stosowana również w leczeniu astmy. Kofeinę dodaje się również do preparatów kosmetycznych i kosmetyczno-leczniczych (szamponów, mydeł, kremów, balsamów), które w założeniu mają pobudzać krążenie, rozjaśniać skórę i działać lipolitycznie. Kofeina jest ponadto popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych, przede wszystkim napojów orzeźwiających typu cola oraz tzw. napojów energetyzujących.
(…)
…:
ciało stałe
biały
bezwonny
194.19 g/mol
5.5-6.5 (10g/l; 20oC)
234-239oC
178oC
21 g/l (25oC), 46 g/l (40oC), 182 g/l (80oC), 670 g/l
(100oC)
10.5 g/l (25oC)
125 g/l (25oC)
Do izolacji kofeiny wykorzystuje się jej różnice w podziale między dwie niemieszające się ze
sobą ciecze: wodę i chloroform. Ekstrakcja tego związku z liści herbaty w porównaniu z
ekstrakcją z kawy czy Coca-Coli obarczona…
…-trihydroksybenzoesowego) i D-glukozy. Aby usunąć taniny stosuje się
związki z dwuwartościowym kationem metalu, np.:
a) tlenek magnezu;
b) octan ołowiu;
c) chlorek wapnia.
Powstałe sole tanin są nierozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu w znacznej mierze można je
łatwo usunąć z roztworu poprzez sączenie.
II. Ekstrakcja ciecz-ciecz: ekstrakcja kofeiny chloroformem (CHCl3) z esencji herbacianej.
Współczynnik podziału (K…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)