Ekstrakcja kofeiny z liści herbaty - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1981
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ekstrakcja kofeiny z liści herbaty - wykład - strona 1 Ekstrakcja kofeiny z liści herbaty - wykład - strona 2 Ekstrakcja kofeiny z liści herbaty - wykład - strona 3

Fragment notatki:

  EKSTRAKCJA    Ekstrakcja   (z  łaciny:   extraho   = wyciągam)  jest to metoda wydzielenia z roztworu lub  fazy  stałej (np. surowca naturalnego) obojętnego związku organicznego poprzez przeniesienie go  do odpowiedniego rozpuszczalnika.    Związki  organiczne  często  ekstrahowane  są  z  roztworów  wodnych.  Jako  mało  polarne  zazwyczaj  wykazują  lepszą  rozpuszczalność  w  rozpuszczalnikach  organicznych  niż  w  wodzie, dzięki czemu proces ten jest stosunkowo łatwy do przeprowadzenia.       EKSTRAKCJA KOFEINY Z LIŚCI HERBATY    Kofeina  -  alkaloid  purynowy,  pochodna  metyloksantyny  (1,3,7-trimetyloksantyna;  3,7- dihydro-1,3,7-trimetylo-1 H -puryno-2,6-dion).     N N O O CH3 CH3 N N CH3     Ryc. Kofeina    Kofeina jest głównym alkaloidem nasion krzewu kawowego  Coffea arabica ,  Coffea liberica  i   in. z rodziny Marzanowatych ( Rubiaceae ).Występuje poza tym w wielu innych roślinach, m.  in.  w  zarodkach  nasion  drzew  z  rodzaju   Cola   („orzeszki  Cola”),  liściach  krzewów  herbacianych  gatunku   Camelia  sinesis ,  nasionach  drzewa  kakaowego   Theobroma  cacao ,   nasionach  liany  brazylijskiej  paulinia  gwarana  ( Paulinia  guarana )  czy  liściach  ostrokrzewu  paragwajskiego Mate.     Kofeina  pobudza  ośrodkowy  układ  nerwowy  oraz  ośrodki  wegetatywne:  oddechowy,  naczynioruchowy  i  nerwu  błędnego.  Pobudza  korę  mózgową,  przyspieszając  procesy  myślenia i odbioru wrażeń. Rozszerza naczynia wieńcowe, przyspiesza akcję serca. Wpływa  na  szybkość  przemiany  materii,  pobudza  wydzielanie  soku  żołądkowego  i  żółci,  lekko  pobudza  diurezę.  Może  stymulować  ośrodek  oddechowy,  zwiększając  częstość  i  głębokość  oddechów.    Ze  względu  na  swoje  właściwości  kofeina  stosowana  jest  jako  lek  pobudzający  w  stanach  wyczerpania  umysłowego  i  fizycznego,  w  niedociśnieniu,  zapaściach,  omdleniach,  migrenach,  a  także  w  zatruciach  narkotykami,  alkoholem  i  barbituranami.  Może  być  stosowana  również  w  leczeniu  astmy.  Kofeinę  dodaje  się  również  do  preparatów  kosmetycznych  i  kosmetyczno-leczniczych  (szamponów,  mydeł,  kremów,  balsamów),  które  w  założeniu  mają  pobudzać  krążenie,  rozjaśniać  skórę  i  działać  lipolitycznie.  Kofeina  jest  ponadto popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych, przede wszystkim napojów  orzeźwiających typu cola oraz tzw. napojów energetyzujących.    

(…)

…:
ciało stałe
biały
bezwonny
194.19 g/mol
5.5-6.5 (10g/l; 20oC)
234-239oC
178oC
21 g/l (25oC), 46 g/l (40oC), 182 g/l (80oC), 670 g/l
(100oC)
10.5 g/l (25oC)
125 g/l (25oC)
Do izolacji kofeiny wykorzystuje się jej różnice w podziale między dwie niemieszające się ze
sobą ciecze: wodę i chloroform. Ekstrakcja tego związku z liści herbaty w porównaniu z
ekstrakcją z kawy czy Coca-Coli obarczona…
…-trihydroksybenzoesowego) i D-glukozy. Aby usunąć taniny stosuje się
związki z dwuwartościowym kationem metalu, np.:
a) tlenek magnezu;
b) octan ołowiu;
c) chlorek wapnia.
Powstałe sole tanin są nierozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu w znacznej mierze można je
łatwo usunąć z roztworu poprzez sączenie.
II. Ekstrakcja ciecz-ciecz: ekstrakcja kofeiny chloroformem (CHCl3) z esencji herbacianej.
Współczynnik podziału (K…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz