Ocena jakości i zafałszowań herbaty - wykład, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2478
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ocena jakości i zafałszowań herbaty - wykład, sem V - strona 1

Fragment notatki:

OCENA JAKOŚCI I ZAFAŁSZOWAŃ HERBATY
Ocena jakościowa herbaty
- Ocena organoleptyczna suchej herbaty
- Ocena organoleptyczna naparów herbaty - Ocena fizykochemiczna:
- popiół (spalanie próby w piecu)
- popiół nierozpuszczalny w 10% kwasnie solnym
- garbniki (z octanem miedzi)
- kofeina (wyekstrahowanie chloroformem)
Rodzaje zafałszowań podczas sporządzania naparów herbaty
- dodatek herbaty wyekstrahowanej
- dodatek zepsutych liści herbaty
- sklejanie i zwijanie herbaty albo odpadków herbacianych za pomocą skrobii, dekstryn
- obciążanie gipsem, glinką
- barwienie obcymi barwnikami
- herbaty czarnej - grafitem,
- herbaty zielonej - błękitem berlińskim, kurkumą, chromianem ołowiu
- sztuczne perfumowanie herbaty'
- dodatkiem obcych liści (borówek, jeżyn)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz