Wykład - rozpuszczalne składniki herbaty, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 791
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - rozpuszczalne składniki herbaty, sem V - strona 1

Fragment notatki:

Najważniejsze rozpuszczalne składniki herbaty
- alkaloidy
- garbniki
- olejki eteryczne
Alkaloidy
Głównie kofeina, w herbacie nazywana teiną, teobromina, teofilina, adenina, krautyna.
Dzięki alkaloidom napar z liści herbaty pobudza układ nerwowy, usuwa senność i zmęczenie, rozszerza naczynia krwionośne w narządach zewnętrznych i mięśniach, przyspiesza akcjęserca i wentylację płuć. Garbniki
Katechiny, polifenole i ich pochodne. Świeżo zaparzona herbata zawiera dużą ilość kofeiny i niewiele garbników, które wydzielają się wolniej niż kofeina. W miarę wpływu czasu parzenia do naparu przechodzi coraz więcej garbników, napar staje się cierpki i pogarsza się jego smak. Picie mocnego naparu z herbaty może być szkodliwe , gdyż nadmiar garbników działa na błonę śluzową, ogranicza wchłanianie składników pokarmowych.
Olejki eteryczne
W gotowym produkcie występuje ich ok. 30 o aromacie róży, miodu, wanilii, cytryny, bzu, korzeni
Związki bardzo nietrwałe, najczęściej ulegają rozpadowi wskutek nieprawidłowego przechowywania lub parzenia herbaty
Najwięcej olejków zawierają herbaty czerwone
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz