Herbata - przerobione w specjalny sposób młode liście i nierozwinięte pąki listków krzewu herbacianego, występującego w dwóch podstawowych odmianach botanicznych indyjska, chińska Ocena suchej herbaty wykonanie:
Na czyste arkusze papieru wysypać 10 g herbaty i ocenić stan suszu przyporządkowując jedno z następujących kryteriów:
herbata granulowana
- wielkość cząstek jednolita utrzymująca się po potrząsaniu, zapach przyjemny typowy dla herbaty,
- wielkość cząstek w 70 % jednolita, zapach przyjemny o słabym natężeniu,
- wielkość cząstek w 50% jednolita, obecność pyłu herbacianego, brak typowego zapachu herbacianego,
- wielkość cząstek niejednolita, duża obecność pyłu herbacianego i obecność gałązek, obecność nieprzyjemnego zapachu,
- duża ilość pyłu herbacianego, gałązek i innych zanieczyszczeń, zapach nieprzyjemny zgniłej trawy
herbata liściasta
- w całości wysuszone małe listki, nie przesuszone, o przyjemnym zapachu herbaty,
- w 70 % małe listki, obecność dużych pociętych liści,
- większa ilość liści dużych, pociętych, nadmiernie wysuszonych,
- znaczna ilość dużych liści, twardych, obecność pyłu herbacianego i gałązek, obecny zapach zgnilizny,
- duża ilość pyłu herbacianego, gałązek i innych zanieczyszczeń, nieprzyjemny zapach zgnilizny
Ocena naparów herbaty.
Wykonanie:
Do zaparzacza wsypać 4 g herbaty i zalać 200 cm3 świeżo przegotowanej wody o temperaturze 95°C dla herbaty czarnej i 80°C dla herbaty zielonej. Po upływie 4 min. napar odsączyć i ocenić wygląd, barwę, aromat, zapach oraz smak. Oznaczenie zawartości garbników w suchej herbacie. Zasada metody: utworzenie związku kompleksowego między garbnikiem wyekstrahowanym z próbki a wprowadzonym do ekstraktu octanem miedzi (II) i jodometryczne oznaczenie nie związanego przez garbnik octanu miedzi (II). Ilość wydzielonego jodu jest odwrotnie proporcjonalna do ilości garbnika w próbce.
Wykonanie:
Przygotować 1% naparu herbaty i przesączyć do cylindra miarowego, odczytać objętość. Do zlewki przenieść ilościowo określoną ilość naparu. Przesącz ogrzać do wrzenia i dodać do niego ściśle odmierzonego 4 % roztworu octanu miedzi (II), następnie przenieść ilościowo do kolby miarowej, ochłodzić, dopełnić wodą destylowaną do kreski i sączyć przez karbowany sączek. Przesącz powinien mieć barwę zieloną, w przeciwnym razie należy dodać większą ilość octanu miedzi. Do kolby stożkowej odmierzyć określona ilość przesączu, dodać dawkę 50% kwasu octowego i roztworu jodku potasu. Wydzielony jod natychmiast miareczkowaćroztworem tiosiarczanu sodowego, dodając pod koniec miareczkowania roztwór skrobi jako wskaźnika.
(…)
… jodku potasu. Wydzielony jod natychmiast miareczkowaćroztworem tiosiarczanu sodowego, dodając pod koniec miareczkowania roztwór skrobi jako wskaźnika. Wykonać próbę zerową. Wykrywanie domieszki herbaty wyekstrahowanej (spitej).
Wykonanie:
Odważyć 0,5 g suchej herbaty, przenieść do probówki, dodać 5 cm3 nasyconego roztworu octanu miedzi (II). Po upływie 15 min. porównać barwę próby z czystym roztworem…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)