Towaroznawstwo żywności i żywienie człowieka

Kolokwium - herbata, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności i żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1701

Herbata - przerobione w specjalny sposób młode liście i nierozwinięte pąki listków krzewu herbacianego, występującego w dwóch podstawowych odmianach botanicznych indyjska, chińska Ocena suchej herbaty wykonanie: Na czyste arkusze papieru wysypać 10 g herbaty i ocenić stan suszu przyporządkowując je...

Kolokwium- soki owocowe, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności i żywienie człowieka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1477

SOKI OWOCOWE wyroby zdolne do fermentacji, lecz niesfermentowane, otrzymywane z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców, posiadające barwę, smak i zapach charakterystyczne dla danego gatunku owoców, z których są otrzymane; do soku owocowego można ...

Kolokwium zaliczeniowe - pojęcia, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności i żywienie człowieka
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1708

Ziarno zbóż odstawione do skupu musi spełniać określone szczegółowo dla każdego gatunku parametry towaroznawcze, takie jak np.: wilgotność, gęstość w stanie zsypnym czy ilość zanieczyszczeń (tab.). Jeżeli materiał ma być przeznaczony nie tylko do przerobu, ale i do przechowywania, oprócz wymienionyc...

Filtracja-zadania, sem 6

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności i żywienie człowieka
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1876

Zestaw I Zestaw III Zad 1. Doświadczalna filtracja zawiesiny przeprowadzona na filtrze laboratoryjnym o powierzchni 0,5 m2 przy stałym ciśnieniu dała następujące wyniki (badania przeprowadzono przy dwu różnych ciśnieniach): Δp [kPa] Objętość przesączu [m3] 3,0 ·10-3 6,0 ·10-3 3,0 ·10-3 ...