To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
oznaczanie konserwantów to związki chemiczne posiadające zdolność zahamowania lub zapobiegania niekorzystnym zmianom główniemikrobiologiczne i enzymatyczne stosowane do ochrony zebranych produktów rolnych oraz dodatków do gotowych produktów żywnościowych Lista dodatjów do żywnośći 200-118 dole lub estry kw sorbowego, kw benzoes 220-228 związki siarki 230-233 dodatki do gotowania produktów (zw bifenylu) 236-299 kw organiczne wzory kwas sorowy metody oznaczania konserwantów zaw siarkę -metody klasyczne (moilera wil iamsa) -GC -HPLC -anal wsrzykowo-przepływowa FIA -met enzymatyczne HPLC np. w soku z cytryny , piwie → ekstracja pH=2 bo wolna siarka pH8-9 – cała zawartośc siarki → chrom aniono wymienna metody analityczne muszą być czułe metody oznaczania konserwantów sosowane do ochrony prod rolnych TLC, GC, HPLC, enzymatyczne, elektroforeza kapilarna EC oznaczanie zawartości kw org (Oas) stoswanych jako konserwanty -kw mrówkowy FA, bezoesowy BA, kw sorbowy są oraz ich sole i stry ester propylowy, metylowy, etylowy kw 4-hydroksy benzowesowy i ich role analiza wstępna -destylacja z parą wodną ekstrakcja przy pomocy rozp org -bezpośrednia ekstrakcj akonsewanrów przy rozp org (eter dietylowy, eter naftowy, chloroform) metody oznaczęń końcwoych -klasyczne, TLC, HPLC GC, elektroforetyczne, enzymatyczne, spektrofotmetrycze, kolorymetryczne
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)