OT_ egzamin v1
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
jest Kwaszenie Co to jest DD? Liofilizacja Proces usuwania wilgoci z materiału stałego w temperaturze...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
jest Kwaszenie Co to jest DD? Liofilizacja Proces usuwania wilgoci z materiału stałego w temperaturze...
SEMESTR II Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek - stąd pierwotnie użytkowano liście i zasobne w tłuszcz nasiona. Dzisiejsze bogactwo form roślin kapustnych: Naturalna dziedzic...
i grzanie), liofilizacja i sterylizacja • Suszenie tynków i niszczenie szkodników w drewnie w obiektach...
prowadzi do szybkiej jej utraty. Liofilizacja natomiast nie niszczy właściwości antygenowych wirusów...
Liofilizacja wysuszenie w stanie zamrożenia Stężenie cukru w środ., hamuje rozwój bakterii 25-35% - bakterie...
się na wyparkach próżniowych a następnie suszy na drodze liofilizacji lub w suszarniach rozpyłowych przeprowadzając...
Barbara Borcza. Notatka składa się z 46 stron. Wykład 1 3.10.2011 Działy: - toksykologia leku - toksykologia przemysłowa - toksykologia rolnicza - toksykologia żywności Ksenobiotyk ( gr. Xenos) - substancja obca Toksykologia żywnośc i- nauka eksperymentalna, która na podstawie doświadczeń wykonyw...
Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...
Wykład nr 1. 25.02.08 Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego. Przetw. owoc. i warzyw . jest to dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owocow i warzyw. Charakterystyczne dla tego przetwórstwa: -sezonowość wyst. surowca, -konieczność przetworzenia dużych ilości w krótkim czasie, ...
in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów. tł- tłuszcz pow.- powodujące skł-...