mięso - wykłady

Nasza ocena:

3
Pobrań: 847
Wyświetleń: 4039
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
mięso - wykłady - strona 1

Fragment notatki:

in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów.

tł- tłuszcz
pow.- powodujące
skł- składnik
drobnoustr.- drobnoustroje prod - produkt
utl- utlenianie dodat.- dodatkowych
f. - funkcje
Technologia mięsa - wykłady poziom podstawowy
wykład nr 1 Mięso w żywieniu człowieka
Mięso - najbardziej wysublimowana komórka, służy do czynnego ruchu dokonywanego przez skurcz, w większości organizmów
Kanibalizm:
- Krzysztof Kolumb, konieczność
- względy religijne i kulturowe
- cechy smakowo - zapachowe
Margaryna- tł ciś i trans, gł. tł energetyczne Mięso i mleko to podstawowe produkty żywności Homo sapiens : koczowniczy tryb życia
: zbieractwo
: padlinożerca
PIERWOTNA PIRAMIDA 1 mięso
2 rośliny
3 ruch
Kruszenie mięsa - Krzysztof Kolumb
- wyznania religijne i kulturalne
-cechy smakowo - zapachowe
-konieczność
BSE- choroba mózgu
Odkrycie ognia
- tajemnica bogów
-z serca skały trafionej strzałą
-z ziemi, pazurami boga jaguar
- zmian tryby życia
Dobieranie pokarmów
-brak instynktu
-mięso
-obżarstwo
- urozmaicenie diety
-pot
XIX wiek
-mięso to skł. roślin w skoncentrowanej postaci
- człowiek ma zęby żeby rozdrabniać a żołądek do trawienia mięsa
Aper- aperyzacia zamykanie żywności w puszkach.
XVII i XVIII wiek = intensywna hodowla
XVIII - XIX = nawozy sztuczne Wiek XX : jedz co chcesz, jeśli zjadłeś co powinieneś
: encefalopatia ( choroba wściekłych krów)
: przenikanie między gat.
: ptasia grypa
: zmiany preferencji żywienia : dioksyny
:Nietypowe surowce : aligator, antylopa, grzechotniki, pies, żółw, banteng, bawół. Mięso w diecie Polaków- od Piasta, solenie i wędzenie, Kazimierz Wielki ( wesele 16 dni), uczta u Wierzynka 13dni. XIV - XVII wiek
1,3-2 kg mięsa
Bona i włoszczyzna
widelec - grabie do rozdrabniani mięsa
XVII / XIX wiek przemiany społeczne
bigos, barszcz, pierogi, zraz
kaszanka i salcesony
Kartki na mięso:
- mięso jako artykuł o znaczeniu politycznym
- kryzys lata 60-te
- sklepy komercyjne - lata 70-te
- reglamentacja mięsa i jego przetworów 1981
Dzisiaj dużo obfitości przy zróżnicowanej jakości
determinanty, udział mięsa w diecie - cena przyzwyczajenia ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz