Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt z 2 semestru

Nasza ocena:

3
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1484
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt z 2 semestru - strona 1 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt z 2 semestru - strona 2 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt z 2 semestru - strona 3

Fragment notatki:

SEMESTR II Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek - stąd pierwotnie użytkowano liście i zasobne w tłuszcz nasiona.
Dzisiejsze bogactwo form roślin kapustnych:
Naturalna dziedziczna zmienność w typie różnych form dzikich kapust
Mutacja i przypadkowe krzyżówki - znacznie tę zmienność powiększyły
Kapusta bowiem jest w 50-60% rośliną obcopylną a przy tym wrażliwą na chów wsobny.
Te procesy łącznie z selekcją dokonywaną przez przyrodę i człowieka = dzisiejsze odmiany botaniczne kapusty
Brassicaceaea (Cruciferae) - Krzyżowe Kapusta głowiasta biała, czerwona i włoska cabbage
Kapusta bukselska brussels sprouts
Kalafior cauliflower
Brokuł sprouting broccoli
Kalarepa kohlrabi
Jarmuż kale
Kapusta pekińska chinese cabbage
Rzodkiewka radish
Rzodkiew radish
Rzepa turnip
Brukiew jadalna rutabaga
Chrzan horse-radish
Rzeżucha ogrodowa cress
W ewolucji roślin kapustnych aberacje chromosomalne odgrywały znikomą rolę. Prawie wszystkie rośliny kapustne mają tę samą liczbę chromosomów a do tego są jednakowego kształtu (wyjatek co do kształtu - var. Acephala) a poza tym stwierdzono tu:
Występ owanie form tetraploidalnych ( ale nie wyróżniających się ani cechami zewnętrznymi ani też silniejszym wzrostem od form diploidalnych)
Odmiany botaniczne gat. B. oleracea ( a tym bardziej formy w obrębie jednej odmiany botanicznej ) krzyżują się bardzo łatwo między sobą i dają płodne potomstwo.
Krzyżówki międzyrodzajowe pomiędzy Brassica i Raphanus w warunkach naturalnychnie zachodzą, chociaż przeprowadzono je w warunkach sztucznych i opisano w literaturze.
Najwcześniej w Europie zaczęto uprawiać: Kapustę głowiastą białą - początek XVI w. Vilmorin (1883 r.) - opisuje 50 odmian hodowlanych (najstarsze z nich to: Amager, Brunświcka, Sława z Enkhuizen - w handlu od 1844 i 1900 r.)
Pierwsza wzmianka o kapuście czerwonej - 1570 r. (ekspansja uprawy w Europie - k. XIX w.)
Kapusta włoska - pierwszy dokładny opis w VI w. (pod nazwą Romanos)
Kapusta brukselska - pierwsze wiadomości pisemne pochodzą z XVI w. (w okolicach Brukseli uprawiana była dużo wcześniej)
Kalarepa - w XVIII i XIX w. była szeroko znana w Europie (najstarsze odmiany to: Wiedeńska Biała, Wiedeńska Niebieska (1844), Goliat Biała i Goliat Niebieska (1874), Delikates (1900), Roggoli (1936)
Brokuł - bardzo stara roślina warzywna. Znany był już Rzymianom pod nazwą cyma. W Europie uprawiano go w XVIII w. Wszyscy historycy twierdzą, że pochodzi z Włoch.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz