Warzywnictwo i rośliny zielarskie

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt z 2 semestru

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1421

SEMESTR II Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek - stąd pierwotnie użytkowano liście i zasobne w tłuszcz nasiona. Dzisiejsze bogactwo form roślin kapustnych: Naturalna dziedzic...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-materiały pomocnicze do kolokwium

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1267

OGÓREK Wartość odżywcza: Woda - 96% Białko 0,3 Tłuszcze - 0-16 Cukry - 1,12 Wit. C 1,4 Nasiona ogórka są bezbielmowe , zdolność kiełkowania, żywotność nasion ok. 6 lat - system korzeniowy palowy, korzenie boczne do 25 cm - do 5 - 6 liścia pęd ogórka jest w stanie utrzymać się pionowo, później w...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-pytania i odpowiedzi, skrypt 2

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1848

1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady). 1. ze wzgledu na organ uzytkowy: - korzeniowe - marchew pietruszka, seler, burak - cebulowe - cebula, czosnek, por - liściowe - kapusta, salata, cykoria, endywia pietruszka, seler (one naciowe, ale chyba mozna podciagnac pod lisciowe) - owoc...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt 2

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1561

OBERŻYNA Sucha masa 7 - 11g Białko 1,5 - 2 Tłuszcze 0,3 g Cukry 3-4g Witamina C 14 - 20 mg Sole Ca, K, P, i Fe, antocyjany WYMAGANIA KLIMATYCZNE Temperatura powietrza 22 - 30 Temperatu...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykład 3 i 4

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1463

Brassicaceaea (Cruciferae) - Krzyżowe Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek Zróżnicowanie form kapustnych: zmienność w typie form dzikich, mutacja i przypadkowe krzyżówki. Aberac...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykłady 1 i 2

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1386

Uprawa warzyw 210-270tyś ha, produkcja 5,6mln ton, plon kapusty 37t/ha (28%), marchew 28t/ha (19%), cebula 23t/ha (16,5%) Spożycie warzyw - 121kg/M (146-krajowe, 6-import) (kapusta ok. 40, marchew 20, cebula 12, pomidor 14,5, ogórek 11, burak ćw 12) Wartość skupu warzyw: 459,1 mln zł Produkcja mroż...

Uprawa pieczarki

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 7
Wyświetleń: 987

Notatka porusza między innymi takie zagadnienia jak: Uprawa pieczarki, Eksport pieczarek świeżych w latach 1999-2005...