Warzywnictwo i rośliny zielarskie-pytania i odpowiedzi, skrypt 2

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1974
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Warzywnictwo i rośliny zielarskie-pytania i odpowiedzi, skrypt 2 - strona 1 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-pytania i odpowiedzi, skrypt 2 - strona 2 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-pytania i odpowiedzi, skrypt 2 - strona 3

Fragment notatki:

1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady). 1. ze wzgledu na organ uzytkowy: - korzeniowe - marchew pietruszka, seler, burak - cebulowe - cebula, czosnek, por - liściowe - kapusta, salata, cykoria, endywia pietruszka, seler (one naciowe, ale chyba mozna podciagnac pod lisciowe) - owoce (chyba ze jakos inaczej sie to zwie) - pomidor, papryka, ogorek, dynia, arbuz, melon, pepino, oberzyna 2. ze wzgledu na miejsce uprawy - gruntowe - cebula, kapusta, pomidor - inspektowe - pomidor, papryka, salata, ogórek, oberżyna 3. Jest tez ogolny podzial okreslajacy czesc uzytkowa i stopien pokrewienstwa krzaka: - cebulowe: cebula, czosnek, pory, - kapustne: kapusta głowiasta, kalafiory, kalarepa, jarmuż - liściowe: sałata, szpinak, szczaw, endywia - psiankowe: pomidory, ziemniaki, papryka - korzeniowe: marchew, pietruszka, selery, buraki ćwikłowe - rzepowate: rzodkiewka, rzodkiew, rzepa - dyniowate: ogórki, dynia, melon - strączkowe: fasola, groch, bób, soja, - przyprawowe jak: koper, majeranek, 4. ze wzgledu na przydatnosc do przechowywania: - trwale - marchew, cebula, - nie trwale - ogorek, pomidor 2. Jaka jest definicja warzywa? W/g. WikiPedi: Warzywa to rośliny zielne (jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie), które mogą służyć człowiekowi za pokarm. Mogą być spożywane w całości lub tylko częściowo (nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie). Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach lub jako przyprawy. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. 3. Jaki związki decydują o wartości biologicznej warzyw (wymień)? Witaminy, sole mineralne, tluszcze, kwasy organiczne, cukry, białka, polifenole, antocyjany, karotenoidy, chlorofile,
4. Na czym polega zjawisko termoperiodyzmu, podaj jego wykorzystanie w praktyce? Termoperiodyzm to reakcja rozwojowa rośliny na wahania dobowe temperatury. Mozna wykorzystac do jarowizacji, przerwania spoczynku, przyspieszenia lub spowolnienia wzrostu rośliny.
5. Podaj przykłady warzyw a) odpornych na mrozy, b) odpornych na przymrozki, c) ginących od przymrozków lub długotrwałych chłodów a. jarmuż, pietruszka, szparag, rabarbar. b. marchew, salata, cykoria c. pomidor, oberżyna, papryka, ogórek
6. Jakie parametry światła odgrywają ważną rolę w produkcji warzyw? Długość fali, natężenie, czas ekspozycji 7. Czym powinny się charakteryzować sztuczne źródła światła wykorzystywane w praktyce ogrodniczej? Jednolity rozkład natężenia światła na całej powierzchni uprawy
Mała emisja promieniowania cieplnego z żarówek


(…)

… latach Fuzarium
Ziemniak, groch, burak, marchew, pietruszka, cykoria, sałata, ogórek, fasola, seler - spadek plonu
!!!NICIENIE!!!
24. Które warzywa uprawia się a) z bezpośredniego siewu w pole, b) z siewu lub/i z rozsady, c) tylko z rozsady? a) z bezpośredniego siewu w pole: czosnek (sadzimy ząbki), cykoria sałatowa, szpinak, marchew, burak ćwikłowy, rzodkiewka, fasola, b) z siewu lub/i z rozsady…
… spadnie do 30ºC), albo dopiero po 3-4 tygodniach. 30. Określ temperatury letalne dla różnych patogenów przy dezynfekcji termicznej podłoży. 54ºC- nasiona chwastów, dżdżownice, nicienie 71ºC- drutowce, grzyby bez przetrwalników, 82ºC- Fusarium, Verticilium, Pyrenocheta, 94ºC- wirus mozaiki tytoniu (TMV) 31. Jakie czynniki wpływają na skuteczność dezynfekcji termicznej podłoża? Dużo wody - 200 l/m3…
… gamma
33. Jakie zmiany w owocach pomidora zachodzą w procesie ich dojrzewania? Wydzielanie etylenu, Zanika chlorofil, pojawia się likopen, maskujący karoten, Skrobia rozkłada się na cukry, Wzrasta zawartość witamin, Spadek sucha masa (zależy to od odmiany, czynników glebowych, klimatycznych, uprawowych), Przejrzewanie, Mięknięcie i marszczenie zmiany w substancjach pektynowych błon komórkowych, Dalszy…
…- dynia olbrzymia, cukinia, kabaczek, arbuz Psiankowate- pomidor, papryka, oberżyna (do 1 m-ca) Nietrwałe- warzywa liściowe i natki, sałata, pomidor (dojrzały), pieczarka, kukurydza, ogórek, melon, szparag, fasola, groch, warzywa pęczkowane.
62. Od czego zależy dobre przechowywanie się warzyw? 1. Cechy uwarunkowane genetycznie Do 1. Cechy odmianowe - długość okresu spoczynku (krótszy u odmian wczesnych…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz