Pochodzenie jarzyn i warzyw - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1694
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pochodzenie jarzyn i warzyw - omówienie - strona 1 Pochodzenie jarzyn i warzyw - omówienie - strona 2 Pochodzenie jarzyn i warzyw - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Pochodzenie jarzyn i warzyw - pochodzą z miejsc, gdzie mieszkali ludzie (oprócz Alaski).
Centra pochodzenia:
ośrodek wschodnioazjatycki (9000 lat BP):
kapusta pekińska
soja owłosiona
fasola adzuki (fasola kanciasta)
ośrodek południowo - wschodnioazjatycki (6000 lat BP):
banan zwyczajny
ośrodek indyjski:
ogórek (Cucumis sativus)
fasola mungo (Phasedus mungo = Vigna radiata)
bakłażan (oberżyna, gruszka miłosna) (Solanum melongena)
fasola żółta (Phasedus ureus - Vigna) - na surowo jest trująca
ośrodek środkowoazjatycki (Himalaje, Tybet):
cebula (Allium cepa)
czosnek (Allium sativum)
soczewica jadalna (Lens culinaris)
ośrodek przednioazjatycki:
groch zwyczajny (Pisim sativum)
ciecierzyca (Cicer arietinnum)
rzodkiew czarna (Raphanus sativus)
ośrodek śródziemnomorski (1100 lat BP):
bób
cykoria podróżnik
koper włoski (fenku)
seler
pory
sałata
szparag lekarski
rzodkiewka
rzodkiew
seler naciowy
pietruszka
skorzonera (czarny Piotruś)
karczochy
burak ćwikłowy
rzepa jadalna (stosowana w kosmetykach)
karczochy
kalafior
brokuły
kalarepa
kapusta brukselka
kapusta i inne kapustowate
ośrodek eurozachodnioazjatycki:
burak ćwikłowy
marchew zwyczajna
kapusta głowiasta
kapusta brukselka
rabarbar kędzierzawy
ośrodek środkowoamerykański (10700 lat BP):
dynia olbrzymia (zawiera dużo witaminy A; jadalne kwiaty i owoce)
fasola wielkokwiatowa
kabaczek
patison
cukinia
papryka roczna
ośrodek eurozachodniosyberyjski:
rabarbar kędzierzawy
marchew zwyczajna
ośrodek południowoamerykański:
ziemniaki
pomidor
fasola zwykła
orzech ziemny (orzacha)
Nieznany ośrodek pochodzenia:
pasternak zwyczajny
brukiew
szpinak
Przybliżony wiek (w latach BP) najstarszych znalezisk roślin uprawnych:
groch zwyczajny 9000 BP
soczewica jadalna 9100 BP
ciecierzyca 9100 BP
dynia zwyczajna 10750 - 9800 BP
kapusta pekińska 8500 - 7000 BP
fasola zwykła 7100 - 5500 BP


(…)

… strączkowe, bób, ciecierzyca, groch, fasola)
rośliny oleiste (oliwka europejska, rzepak, rzepic, gorczyca biała, słonecznik zwyczajny, palma oleista - olej jest czerwony, len zwyczajny, konopie siewne, sezam wschodni)

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz