Rośliny użytkowe

Diety odchudzające - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1344

Diety odchudzające nie powinny być stosowane dłużej niż kilka tygodni. Organizacja FAO podała, że w przyzwoitej diecie powinno być 60 produktów. DIETY: dieta śródziemnomorska - zapobiega chorobom krążenia. Bogata w warzywa, ryby, owoce morza,...

Herbata - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1197

HERBATA - ma działanie pobudzające, zawiera: alkaloidy - kofeina maskowana przez dwa alkaloidy teina, teofilina adenina - obecna w herbaci...

Zwiększenie udziału warzyw i jarzyn w diecie - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 7
Wyświetleń: 840

WARZYWA I JARZYNY. Dlaczego dietetycy proponują zwiększenie udziału warzyw i jarzyn w diecie: błonnik produkty jadalne najczęściej pozbawione są błonnika (mąka) niedobór błonnika powoduje choroby nowotworowe błonnik jest motorem, który przeprowadza jedzenie przez przewód pokarmowy produkty bog...

Jadalne części roślin - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 42
Wyświetleń: 2541

Jadalne części roślin: młode pędy (np. chmielu, pióropusznika strusiego) liście (np. szczaw, wiąz) pączki kwiatowe i pączki liściowe (np. lipy, szczawiu) kwiaty (np. szczawika zajęczego) owoce (np. jarzębiny) nasiona (np. jałowiec, wyka) korzenie (np. pasternak, kozibród łąkowy) kłącza (np. ...

Rośliny użytkowe - opracowane pytania na egzamin

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 112
Wyświetleń: 2464

Rośliny użytkowe - pytania na egzamin. Wymień główne grupy roślin pokarmowych. rośliny pokarmowe rośliny oleiste rośliny przyprawowe używki rośliny lecznicze rośliny kosmetyczne rośliny włóknodajne rośliny farbiarskie (krokosz barwierski, marzanna barwierska, indygowiec farbiarski, urzet ba...

Ostrokrzew paragwajski - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1113

OSTROKRZEW PARAGWAJSKI. Ostrokrzew paragwajski - drzewo osiągające wysokość 12 metrów; pochodzi z Brazylii, Boliwii, Paragwaju. Do uprawy wprowadzili Jezuici w 1670 roku. W stanie dzikim rośnie ...

Style kuchni w Polsce

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 14
Wyświetleń: 931

STYLE KUCHNI W POLSCE. Wpływy włoskie (śródziemnomorskie). religijne: Wiele zakonników włoskich przyjechało do polskich zakonów i tym samym pozostała w Polsce (m. in. Benedyktyni, Cystersi). Benedyktyni przyprawy stosowali jako lekarstwa, lepsze jedzenie z przyprawami podawali wyłącznie gościom. ...

Kawa i kakao - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1197

KAWA. Kawa zawiera kofeinę i działa: pobudzająco zwiększa sprawność myślenia i polepsza pamięć dotlenia organizm działa moczopędnie przyspiesz perystaltykę jelit jest głównym przeciwut...

Zboża jako podstawowe rośliny użytkowe - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 91
Wyświetleń: 3199

Zboża jako podstawowe rośliny użytkowe. Historia udomowienia roślin: kiedy zostały wzięte do uprawy? które gatunki traw wzięto do uprawy? gdzie rozpoczęto uprawy? Współczesne rośliny uprawne różnią się od dzikich przodków, np. Triticum...

Zboża uprawne - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 70
Wyświetleń: 2184

Owies nagoziarnisty (Avena nuda): w uprawie występuje w Europie od I w n.e. w Skandynawii wyparł uprawę innych zbóż (wyplatano koszyki, maty) jest on cennym źródłem wartościowych składników pokarmowych wskazany jest w diecie osób spożywających produkty bogate w cholesterol oraz diabetykom może b...