To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Owies nagoziarnisty (Avena nuda):
w uprawie występuje w Europie od I w n.e.
w Skandynawii wyparł uprawę innych zbóż (wyplatano koszyki, maty)
jest on cennym źródłem wartościowych składników pokarmowych wskazany jest w diecie osób spożywających produkty bogate w cholesterol oraz diabetykom
może być uprawiany w całym kraju, z wyjątkiem wyżej położonych terenów górskich
zawiera bardzo dużo białka i tłuszczu.
Owies zwyczajny:
należy do rodziny wierzchlinowatych, obejmuje około 35 gatunków (wiele z nich to rośliny uprawne), które w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej, a w Polsce dziko występuje owies głuchy (chwast)
ostatnio coraz częściej wykorzystywany jest jako biopaliwo do ogrzewania budynków
systematyka:
- owies bizantyjski
- owies głuchy
- owies jednostronny
- owies krótki
- owies nagi
- owies szorstki
- owies zwyczajny
Słoma:
jest wykorzystywana do celów budowniczych, oraz do:
- budowy dachów (strzechy)
- wyplatania koszyków
- wyrabiania mat
Pszenżyto zwyczajne:
powstało w końcu XIX wieku (1877 rok w Szkocji) ze skrzyżowania Triticum aestivum i Seale cereale
w Polsce w uprawie pszenżyto zajmuje 10% powierzchni uprawy zbóż
głównie stosuje się je jako pasze, ale rozważa się hodowlę odmian pokarmowych
pszenżyto jest syntetycznym mieszańcem międzygatunkowym pszenicy z żytem, łączącym w sobie cechy obu gatunków
w stanie naturalnym nie występuje
jest odporne na choroby
mąka pszenżyta zawiera mniej białka niż inne zboża (nie nadaje się na mąkę i później na chleb
niższa wartość mąki wypiekowej pszenżytniej wynika ze względu na dużą podatność skrobi na działanie temperatury w czasie wypieku i tym samym na zdolność i szybkość jej kleikowania.
Proso zwyczajne (Panicum miliceum):
w uprawie występuje od 9 tys. lat
najprawdopodobniej pochodzi z Chin
dziki przodek nie jest znany
w Europie występuje od wczesnego neolitu
proso zaliczane jest do najstarszych roślin uprawnych
uprawiane dawniej w całej Europie na kaszę jaglaną, dziś rzadko już spotykane
obecnie na szerszą skalę uprawiane jest jeszcze w południowej części Rosji, w zachodniej i środkowej Azji, w północnych Indiach, Chinach, Japonii
kasza zawiera dużo białka (14%), słoma ma znaczenie jako pasza
z prosa wyrabiano: mąkę, kaszę jaglaną, dodawano do wyrobu piwa, służyło jako pasza
(…)
… (im cieplej, tym większa zawartość białka), są one cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych
gryką wykorzystuje się w kraju jako materiał do produkcji kaszy gryczanej, w Indiach traktowana jest jako zboże chlebowe, w Chinach i Japonii mąka gryczana jest podstawową mąką lub dodatkiem do produkcji makaronów.
Ryż (Oryza sativa):
w uprawie od 5 tys. lat
pochodzi…
… do wyrobu papieru.
Ryż siewny (Oryza sativa):
jest drugim po pszenicy najczęściej uprawianym zbożem świata
95% światowych zbiorów ryżu siewnego przeznacza się na pokarm dla ludzi
W Chinach był regularnie uprawiany już około 5000 lat temu
Uprawiany jest na terenach zalewowych, na nadbrzeżach równinnych, w strefie pływów, w deltach rzek, w strefie klimatu tropikalnego
Najwięcej ryżu siewnego produkują Chiny…
…, Indiach, Australii, Chinach
w Polsce w uprawie od XVII wieku
obecnie stanowi pożywienie dla diabetyków ze względu na dużą zawartość inuliny
przetwarzany na alkohol i kiszonki
jest to roślina wieloletnia
uprawa zależy od warunków klimatycznych
w Polsce stanowi paszę dla zwierząt.
Maniok jadalny, cassava (Manihot esculenta):
rodzina wilczomleczowatych
bardzo plenna roślina
roślina uprawna od 7000…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)