Fragment notatki:
Rolnictwo
Rolnictwo należy do najstarszych dziedzin gospodarczej działalności człowieka. Jego początki sięgają czasów prehistorycznych.
Rolnictwo pojawiło się najprawdopodobniej w różnych miejscach kuli ziemskiej, gdy powiększające się gromady ludzkie nie mogły już się wyżywić tylko ze zbieractwa, myślistwa i rybołówstwa.
Człowiek uświadomił sobie, że oddziałując na przyrodę może uzyskać więcej żywności i innych potrzebnych produktów.
Celem rolnictwa jest produkcja żywności , a także niektórych surowców dla przemysłu spożywczego, skórzanego i włókienniczego.
Podstawowymi rodzajami działalności rolniczej są: Produkcja roślinna Produkcja zwierzęca (hodowla/chów zwierząt)
W skład szeroko rozumianego rolnictwa wchodzi także rybołówstwo i leśnictwo.
Produkcja rolna jest uzależniona od wielu czynników, podzielonych na: Czynniki przyrodnicze Klimat
Gleby
Rzeźba terenu Czynniki pozaprzyrodnicze (antropogeniczne) - umożliwiają utrzymanie wysokiego poziomu produkcji roślinnej i zwierzęcej, nawet na obszarach o mało sprzyjających warunków przyrodniczych.
Nawożenie
Naturalne (obornikiem)
Nawozy zielone (np. łubin żółty)
Sztuczne (np. sól potasowa)
Chemiczne Chemiczne środki zwalczania chwastów, chorób i szkodników roślin
Mechanizacja rolnictwa (traktory, etc.)
Sztuczne nawadnianie
Choć nawozy sztuczne znacznie zwiększają plony, to spada wówczas jakość wyrobów.
Na świecie wzrasta zapotrzebowanie na zdrową żywność . Jest ona produktem wytwarzanym przez rolnictwo ekologiczne (naturalne). Nie stosuje się tutaj środków chemicznych, stara się zabezpieczyć rośliny w sposób naturalny. Ponadto takie uprawy znajdują się w stosunkowo czystych terenach.
Problem GMO Nie ma obecnie wystarczających dowodów przemawiających za lub przeciw genetycznie modyfikowanej żywności.
Musi minąć kilkadziesiąt lat, by móc stwierdzić z pewnością, czy taka żywność jest szkodliwa, czy też nie.
Argumenty za GMO:
Może zniwelować problem głodu na świecie
Odporne na najgroźniejsze szkodniki lub trudne warunki pogodowe - dużo łatwiejsza uprawa
Mogą być wzbogacone o wartościowe substancje odżywcze
Argumenty przeciw GMO:
Nieetyczne (czy Bóg tego chciał?)
Niedostatecznie przebadane rośliny
Rolnictwo i przemysł Rolnictwo jest silnie związane z przemysłem. Przemysł zaopatruje rolnictwo w maszyny i narzędzia rolnicze, środki transportu, nawozy sztuczne, etc. Rolnictwo z kolei zaopatruje przemysł w surowce niezbędne do produkcji.
(…)
….
Olej rycynusowy ma znaczenie w medycynie (środek przeczyszczający) i przemyśle (smary lotnicze i takie tam). Mimo wysokiej temperatury nie traci na lepkości. Najbardziej lepki.
Rzepak
Olej rzepakowy jest mniej ceniony niż sojowy, czy słonecznikowy, jest jednak ważnym produktem spożywczym, a atakże stosuje się go do celów technicznych.
Odpady powstające przy produkcji oleju rzepakowego, tzw…
… zbożami. Najwięcej uprawia się kukurydzy, jednak dla wyżywienia ludzkości najważniejsza jest pszenica.
Żyto, jęczmień, owies, proso i sorgo są ważne, jednak mają mniejsze znaczenie dla ludzkości.
Pszenica
Pszenica jest uprawiana w klimacie umiarkowanym. Zbiory są cały rok (w różnych częściach świata).
Zbiory pszenicy rosną, głównie ze względu na wzrost liczby ludności na świecie.
Obecnie zbiory…
… wartościowym niż chleb, gdyż polerowanie ziaren pozbawia go ważnej witaminy B1. Dawniej powszechna była choroba beri-beri (awitaminoza - niedobór wit. B1).
Kukurydza
Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Środkowa - była zbożem chlebowym Majów, Azteków i Inków.
Dziś jest ona przede wszystkim rośliną obszarów podzwrotnikowych i cieplejszych rejonów klimatu umiarkowanego.
Wymaga dość długiego okresu…
… też paszę i surowiec przemysłowy (wyrób spirytusu).
Ma stosunkowo małe wymagania glebowe, wytrzymuje chłodniejszy klimat, jest dość odporne na mrozy.
Głównym obszarem uprawy żyta jest Europa Środkowo - Wschodnia (klimat umiarkowany, gleby polodowcowe i bielicowe).
Gleby pszenno-buraczane są lepsze od żytnio-ziemniaczanych.
Żyto nie jest zbożem o znaczeniu światowym, jest jednak ważnym zbożem…
… się w strefie klimatu umiarkowanego. Praktycznie cała Europa, niektóre regiony Chin (Mandżuria), Indii i USA. Ziemniaki są uprawiane nawet na Islandii.
W Peru (ojczyźnie ziemniaków) - niewielkie plony, w granicach 3 mln ton. Istnieje tam jednak Instytut Ziemniaka.
Ze Stanów Zjednoczonych (ze stanu Kolorado) pochodzi stonka ziemniaczana, uciążliwy szkodnik upraw ziemniaczanych. Przed rozpowszechnieniem…
… zakazany i surowo ścigany. Zauważ jednak, że nikt nigdy nie mówi, że jest to zajęcie nieopłacalne...
Egzamin
15.06 13:05 paw.S s.9
25 krótkich pytań
2/3 materiału -> to, co było na wykładzie
1/3 materiału -> literatura
Bez osadnictwa
Rysuneczek
Egzamin poprawkowy - ustny
Rośliny cukrodajne
Obecnie głównym źródłem pozyskiwania cukru na skalę przemysłową w świecie stały się trzcina cukrowa i burak…
… wtedy buraki cukrowe zawierały 4% cukru, dziś ok. 18%.
Do rozwoju cukrownictwa buraczanego przyczynił się też dekret Napoleona z 1806 roku, zabraniający przywozu do Europy płodów rolnych (a więc i cukru) pochodzących z kolonii angielskich. Cena cukru wyraźnie wzrosła i uprawa buraków cukrowych stała się niezwykle opłacalna.
Obecnie ok. 70% cukru otrzymuje się z trzciny cukrowej.
Trzcina cukrowa…
… się także na alkohol, rum, paszę, papier, płyty izolacyjne, opał dla cukrowni.
Światowe zbiory trzciny cukrowej dynamicznie wzrastają i wynoszą obecnie ponad 1,7mld ton (4 razy wyższe od zbiorów buraka cukrowego).
Dużym producentem trzciny cukrowej jest Kuba. Zbiory mobilizują całą kubańską ludność (pracują przy tym rolnicy, studenci, uczniowie, etc.).
Główni producenci:
Brazylia - 645 mln ton
Indie - 348 mln…
…. Produktem jest lateks.
Brazylia przez wiele lat byłą jedynym eksporterem kauczuku. Obecnie największym producentem jest Azja (Filipiny itp.)
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)