Rośliny użytkowe - strona 2

Po co używa się przypraw - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 28
Wyświetleń: 721

Po co używa się przypraw: smak i zapach (barwa): - podkreślają - poprawiają - nadają - zmieniają. działają bakteriostatycznie ułatwiają trawienie zwiększają apetyt niektóre mają działanie przyspieszające krążenie krwi, zwiększają tempo metabolizmu Podział przypraw ze względu na substancje ...

Pochodzenie jarzyn i warzyw - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rośliny użytkowe
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1568

Pochodzenie jarzyn i warzyw - pochodzą z miejsc, gdzie mieszkali ludzie (oprócz Alaski). Centra pochodzenia: ośrodek wschodnioazjatycki (9000 lat BP): kapusta pekińska soja owłosiona fasola adzuki (fasola kanciasta) ośrodek południowo - wschodnioazjatycki (6000 lat BP): banan zwyczajny ośrod...