Ostrokrzew paragwajski - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1120
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ostrokrzew paragwajski - omówienie - strona 1 Ostrokrzew paragwajski - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

OSTROKRZEW PARAGWAJSKI.
Ostrokrzew paragwajski - drzewo osiągające wysokość 12 metrów; pochodzi z Brazylii, Boliwii, Paragwaju. Do uprawy wprowadzili Jezuici w 1670 roku. W stanie dzikim rośnie w Południowej Ameryce. Uprawiane - Brazylia, Argentyna, Parawaj
Skład:
kofeina
teobromina
witaminy; C, B1, B6, P
sole mineralne: Ca, P, Fe, Mg, K, Na
Działanie:
pobudzające
wzmacniające
redukuje stres
zwalcz zmęczenie
wzmacnia włosy
napar rozszerza naczynia krwionośne
Napar z tej rośliny znamy jako Yerba mate (herbata paragwajska). W Polsce Yerba mate handluje się jako środkiem odchudzającym.
ROOIBOS - napar ziołowy, przyrządzany z liści czerwonokrzewu.
Czerwonokrzew (Aspalat prosty) - w stanie dzikim występuje w Afryce; dorasta do 15 metrów wysokości. W uprawie os 1904 roku w Afryce.
Zawiera:
flawonoidy
kwasy fenolowe
sole mineralne
Działanie:
antydepresyjne
podnosi odporność organizmu
antynowotworowo
wspomaga leczenie alergii
KOLA.
kola (Cola acuninata) - kola zaostrzona
kola błyszcząca (Cola nitida) Drzewo Kola dorasta do 15 metrów wysokości, pochodzi z Afryki Zachodniej. Z drzewa Kola zbiera się orzeszki.
Co zawierają orzeszki koli:
alkaloidy (kofeina do 25%, treobrombina)
acofilina
garbniki
Działanie:
pobudzające
pobudza pracę mięśnia sercowego
wspomaga pamięć
Od XIX wieku jest dodawana do czekolady (szczególnie dla alpinistów) i win.
Nasiona koli używane były lokalnie do żucia. Obecnie dodaje się je do napojów orzeźwiających - Coca-Cola czy Pepsi (uzależniają).
2
2
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz