Kawa i kakao - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1309
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kawa i kakao - omówienie - strona 1 Kawa i kakao - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

KAWA.
Kawa zawiera kofeinę i działa:
pobudzająco
zwiększa sprawność myślenia i polepsza pamięć
dotlenia organizm
działa moczopędnie
przyspiesz perystaltykę jelit
jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw
przyspiesza metabolizm.
Kawa arabska - pochodzi z Etiopii, jest najbardziej wymagająca w uprawie, wrażliwa na zmiany klimatyczne i choroby; daje najwartościowsze ziarno, jej uprawa stanowi 90% produkcji.
Kawa koszykowa - pochodzi z Kongo i Wybrzeża Kości Słoniowej; ustępuje jakości kawie arabskiej, ale jest łatwiejsza w uprawie, wydajniejsza, odporniejsza na choroby, zawiera 2 razy więcej kofeiny.
Kawa liberyjska - pochodzi z Afryki Zachodniej; jest bardziej odporna na szkodniki niż kawa arabska i daje większy plon, ale jest mniej aromatyczna.
Arabusta - jest krzyżówką, zawiera około 2,5% kofeiny; jest odporniejsza na choroby od kawy arabskiej i jakościowo lepsza od kawy koszykowej; uprawiana głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Czy kawa jest zdrowa:
Arabusta - 330 mg kofeiny
Arabica - 175 mg kofeiny
Rozpuszczalna 95 mg kofeiny
Negatywne działanie kawy:
nadmiar kawy powoduje nerwowość, niepokój, rozdrażnienie
żółknięcie zębów (co może powodować próchnicę)
utrudnia zasypianie
nieznacznie zmniejsza płodność
spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększyć prawdopodobieństwo martwego urodzenia
kawa może zwiększyć prawdopodobieństwo ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie
prawdopodobieństwo chorób serca.
KAKAO.
Kakao (ziarno kakaowe) - drzewo kakaowca osiąga wysokość 12 metrów. Owoce wyrastają z łodyg. Kakaowiec musi rosnąć w cieniu innych drzew.
Pochodzenie:
źródła Amazonii
północna część Ameryki
Ameryka Południowa (Brazylia)
Afryka Uprawiany jest w ciepłym klimacie. W uprawie występuje od 2000 lat. U Inków nasiona kakaowca służyły jako pieniądze.
Jak powstaje czekolada (wynalazł Von Hauten):
zbiera się owoce kakaowca
fermentacja
suszenie na wolnym powietrzu
tłuczenie (dawniej tłukło się w stepach, obecnie miażdżenie)
odtłuszczenie - oddzielenie masła
Zawiera:
alkaloidy (działanie pobudzające)
teobrominy
kofeiny
Działanie:
regeneruje organizm
rozszerza naczynia wieńcowe i pobudza czynność serca
rozszerza oskrzela ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz