zwiększenie udziału warzyw i jarzyn w diecie - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 903
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
zwiększenie udziału warzyw i jarzyn w diecie - omówienie - strona 1 zwiększenie udziału warzyw i jarzyn w diecie - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

WARZYWA I JARZYNY.
Dlaczego dietetycy proponują zwiększenie udziału warzyw i jarzyn w diecie:
błonnik
produkty jadalne najczęściej pozbawione są błonnika (mąka)
niedobór błonnika powoduje choroby nowotworowe
błonnik jest motorem, który przeprowadza jedzenie przez przewód pokarmowy
produkty bogate w błonnik: seler, cukinia, marchew, brokuły, zielony groszek, soczewica, ziemniaki, dynia zwyczajna, zboża z pełnego przemiału (np. brązowy ryż)
mikro- i makroelementy
wapń: seler, kapusta, jarmuż, pietruszka (natka), kukurydza, pieczywo z pełnego przemiału
magnez: kasza jęczmienna, płatki owsiane, kukurydza, orzechy, jarmuż, natka pietruszki, seler, czekolada, mak, zielony groszek, pieczywo z pełnego przemiału, soja
cynk: pieczywo z pełnego przemiału, pestki słonecznika, orzechy, czekolada, nasiona dyni, wszystkie rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, ciecierzyca, soczewica), herbata, kasze
selen: kiełki pszenicy, pomidory, kukurydza, czosnek
żelazo: szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, soja, kiełki pszenicy, kapusta, pieczywo z pełnego przemiału (występuje we wszystkich roślinach; 80% ludzi cierpi na anemię; roślin bogatych w żelazo nie można jeść z produktami kwaśnymi)
jod: glony (mieszkamy w strefie geograficznej o niedoborze jodu; jod musi być dodawany do jedzenia; w Polsce jest jodowana sól, lecz po otarciu szybko uwalnia się ten pierwiastek więc należy ją szczelnie zamykać)
fluor: herbata (czarna i czerwona)
chrom: pieczywo z pełnego przemiału, kolorowe warzywa takie jak pomidory, papryka, marchew, kapusta (chrom jest konieczny do prawidłowego przyswajania żelaza, nadmiar jest szkodliwy)
mangan: herbata, czekolada, soja, żurawiny
kobalt: kasza gryczana, herbata, czekolada, kukurydza
witaminy
witamina C: truskawki, chrzan, natka pietruszki, papryka, owoce róży, porzeczka czarna, jabłka, koper, herbata z hibiskusem (witaminy C nie można przedawkować, ludzie ciągle cierpią na jej niedobór), róża pomarszczona, papryka roczna, acerola.
witamina E: kukurydza, kiełki pszenicy, mięta, brokuły, szparagi (witamina E dobrze wpływa na skórę)
witamina B1: wszystkie warzywa, orzechy arachidowe, migdały, kukurydza, fasola, gryka (witamina B1 działa uspokajająco), kiełki pszenicy, kasza gryczana
witamina B2: orzechy, migdały, kukurydza, jabłka, kalafior, pieczywo razowe i ciemne, groszek, kasza gryczana, ziemniaki
witamina B3: słonecznik, groch, fasola, orzechy arachidowe, ciemne pieczywo
witamina B6: pieczywo z pełnego przemiału, ziemniaki, banany, słonecznik, orzechy (te same źródła co witamina B3), kasza gryczana

(…)


witamina B6: pieczywo z pełnego przemiału, ziemniaki, banany, słonecznik, orzechy (te same źródła co witamina B3), kasza gryczana
witamina H (biotyna): czekolada, groch, kalafior
witamina P (flawonoidy): natka pietruszki, cytrusy, sałata, papryka witamina A: pestki dyni i słonecznika, marchew, szpinak, rzeżucha, suszone morele, brokuły, kapusta włoska (działa korzystnie na wzrok)
Witamina D…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz