To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
HERBATA - ma działanie pobudzające, zawiera:
alkaloidy - kofeina maskowana przez dwa alkaloidy teina, teofilina
adenina - obecna w herbacie maskuje kofeinę
garbniki - neutralizują, reagują z substancjami czynnymi
witamina - A, B1, B2, C, E, K
sole mineralne: jony fluoru, wapnia i żelaza, potasu, cynku
substancje aromatyczne
Działanie herbaty:
wzmaga koncentrację
przyspiesza krążenie
zapobiega powstawaniu skrzepów
wspomaga system odpornościowy organizmu zapobiega nowotworom
Herbata (Camelia simensis) wiecznie zielone drzewo dorastające do 15 metrów, na uprawach przycina się do 1,5 metra. Pochodzi z Tybetu. Uprawiane w Turcji, Iranie, Chinach, Tajlandii, Japonii; uprawiana w rejonach górskich i podgórskich.
Transport i historia herbaty czarnej.
W Azji pija się zieloną, czerwoną i żółta herbatę. Czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty przewożonej kliperami (rodzaj statku) z europy (Azji, Chin) do Anglii. Herbata zielona docierała na sucho, na grzbietach wielbłądów. Transport mechaniczny zapobiegał przemakaniu.
Jak się robi herbatę:
zbiera się liście
pod dachem zgniata się liście, bu puściły sok
przeprowadza się fermentację, np. herbata czarna w wysokiej temperaturze i przy wysokiej wilgotności
kiper próbuje
przygotowanie do transportu.
Fermentacja herbaty czerwonej odbywa się na powietrzu.
Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których ma powstać biała herbata są czasami dodatkowo chronione przed słońcem - ma to zapobiec rozwinięciu cząstek chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbatę białą także z młodych liści, suszy się je, a następnie składa na stogach.
Herbata w handlu:
w formie liściastej - duże liście herbaty po fermentacji i suszeniu są łamane
granulowana
ekspresowa
Herbata czerwona przechodzi wielokrotny proces leżakowania (uaktywniają się flawonoidy) i bardzo krótki okres fermentacji. Ma całe liście i nie pochodzi ze zwijania. Podaje się ją bez cukru (cukier dezaktywuje substancje czynne - flawonoidy)
Handel herbatą w Polsce - w sklepach spożywczych lub herbaciarniach.
Herbaty aromatyzuje się:
jaśminem
różą
skórką pomarańczową
gardenią
bodian
anyż gwiazdkowy
irys niemiecki
kurkuma
Herbata w Chinach jest w uprawie od kilku tysięcy lat. Początkowo podawano ją w postaci bryi (zawiesina w wodzie , np. mąka), od 600 - 900 lat w Chinach podaje się ją w postaci naparu. Herbata w europie jest od 1500 roku; początkowo dostępna była wyłącznie w aptekach.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)