Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykłady 1 i 2

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1386
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykłady 1 i 2 - strona 1 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykłady 1 i 2 - strona 2 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykłady 1 i 2 - strona 3

Fragment notatki:

Uprawa warzyw 210-270tyś ha, produkcja 5,6mln ton, plon kapusty 37t/ha (28%), marchew 28t/ha (19%), cebula 23t/ha (16,5%) Spożycie warzyw - 121kg/M (146-krajowe, 6-import) (kapusta ok. 40, marchew 20, cebula 12, pomidor 14,5, ogórek 11, burak ćw 12) Wartość skupu warzyw: 459,1 mln zł Produkcja mrożonek: 309 tyś ton, 43% warzyw przeznaczonych do przetwórstwa, konserwy- 15%, przetw. z grzybów- 7%
I chiński oberżyna, ogórek, rzodkiewka, soja, kapusta pekińska, chińska; II indyjski - oberżyna, ogórek, dynia, groch, fasola mung, yam III środkowoazjatycki (Zach-pół India, Afganistan, Uzbekistan) - marchew, melon, cebula, fasola, bób, szpinak, czosnek; rzepa, fasola mung, groch IV zachodnioazjatycki (Turkiestan, Iran, Mała Azja, poł Kaukaz) - marchew, dynia, sałata, pietruszka, bób, burak ćwikłowy; V śródziemnomorski - rośliny kapustne, sałata, marchew, pietruszka, burak, szparag, seler, koper, rabarbar, czosnek, cebula, groch, cykoria, szczaw, por, rzepa, skorzonera, salsefia, pasternak, VI abisyński - groch, kawon rzeżucha; VII południowomeksykański - fasola karłowa, tyczna, kukurydza, papryka, pomidor; VIII południowoamerykański - pomidor, ziemniak, kukurydza, pepino, dynia klas a botaniczna - Aizoaceae Pryszczyrnicowate -szpinak nowozelandzki; Apiaceae Selerowate - pietruszka nac, korz, marchew, seler, pasternak, koper, koper wł, kard, karczoch; Asteraceae Astrowate - sałata masł, krucha, rzymska, liściowa, łodygowa, endywia, cykoria sał, skorzonera, salsefia Brassicaceae Kapustowate - kap gł biała, czerw, wł, bruk, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, kap pekińska, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, brukiew, chrzan; Chenopodiaceae Komosowate - szpinak, burak ćw, liściowy; Cucurbitaceae Dyniowate - ogórek, dynia, melon, kawon; Fabaceae Bobowate - bób, fasola, groch; Liliaceae Liliowate - cebula zw, perłowa, siedmiolatka, wielopiętrowa, szalotka, por, szczypiorek, czosnek, szparag; Solanaceae Psiankowate - pom, pap, ob., ziem Portulacaceae Portulakowate portulaka warzywna; Polygonaceae Rdestowate - rabarbar, szczaw, Valerianaceae Kozłkowate roszponka C zęści jadalne korzeń burak ćw, march, piet, seler korz, rzodkiew, rzodkiewka, pasternak salsefia, skorzonera łodyga - szparag, kalarepa, yam, sałata łod, liście - cebula, por, szczyp, sał, kap, cykoria, szpinak, kap pek, endywia, seler nac, rabar, jarmuż, koper, rzeżucha; kwiat - kalafior (brak B, Mo - brunat róż, biczykowatość liści; guzikowatość), brokuł, owoc - groch cuk, fas szparag, ogórek, pom, pap, ob., mel, arb, dynia, pat, cuk

(…)

…)średnia (10-20)kalafior, por, oberżyna, sałata 4)wysoka (20-30)brukselka, szpinak 5)bardzo wysoka (>30)szparagi, groch zielony, kukurydza Rola etylenu - stymuluje oddychanie komórkowe, obniża zaw auksyn i zwiększa zaw ABA, przerywa okres spoczynku niektórych warzyw i ziemniaków, pośrednio wpływa na rozkład propektyn na pektyny przez aktywację DNA odpowiedzialnego za syntezę poligalakturonazy, powodując…
…); jest dobrze sorbowany wymiennie przez kompleks sorpcyjny oraz tworzy połączenia chelatowe; odczyn gleb wpływa na jego pobieranie, kwaśne gleby zawierają najwięcej Zn przyswajalnego, a mniej gleby zasadowe (chloroza międzyżyłkowa) BOR Funkcja: udział w przemianach węglowodanów; przy braku gromadzą się fenole; wpływa na metabolizm auksyny; oraz na syntezę flawonoidów; wpływ na procesy związane m.in. z kwitnieniem…
… jej strukturę (poprawa stosunków pow-wod), rozwój mikroorg glebowych, dostępny jon Ca2+ z roztw glebowego oraz jako jon wymienny, tworzy kompleksy wapniowo-próchniczne (trudno rozpuszczalne), reguluje aktywności wielu enzymów, wpływa na wzrost roślin, podział komórki i jej wzrost na długość, regulator aktywnego i selektywnego pobierania jonów przez rośliny, składnik pektyn i ściany kom, przemieszczany…
… do rozwoju patogenów w środ korz, brak kompleksu sorpcyjnego, wolne od chorób i szkodników, wyższa jakość i plon, zamknięte ukł nawożenia są przyjazne dla środ, precyzyjne żywienie roślin W-D Podłoża organiczne: torf, kora, słoma, włókna kokosowe, trociny. Podłoża mineralne: wełna mineralna, wełna szklana, perlit, keramzyt, wermikulit, piasek, żwir. Podłoża syntetyczne ; styropian, pianki fenolowe. Podłoża…
…. kredą. Nienależny za wczesnie odkwaszać bo obniżymy ilość skł. pok. - do przygotowania podłoży uniwersalnych, materiał jednorodny, brak przyswajalnych dla roślin form skł. pok., powolne procesy rozkładania mat. org. co pozwala na kontrolowane żywienie roślin, wolne od pasożytniczych czynników co pozwala na stosowanie ich bez dezynfekcji, dzięki kompleksowi sorpcyjnemu i jego buforującemu działaniu…
…-NO3 0,3-0,7 w s.m. Dla N, P, K nie wykazano zależności pomiędzy ilością przemieszczanych jonów do pędu a wielkością transpiracji, przem Ca jest w większym stopniu zależne od prądu transpiracyjnego FOSFOR: pobierany w postaci jonów H2PO4- lub HPO42-; spełnie ważne funkcje w metabolizmie roślin; skł. Kwasów nukleinowych, fosfolipidów; rola w przenoszeniu, akumulacji energii i fosforylacji…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz