Alergeny roślinne
dla wielu gatunków wspólnym panalergenem jest profilina, stąd reakcje krzyżowe na pyłki wielu roślin, w których występuje (trawy, brzozy, bylice, marchew, pomidory, ziemniaki, pietruszka, liczne owoce i lateks), białko PR - wspólne dla wielu roślin, stąd reagujące krzyżowo alergeny (niektóre to glikoproteiny), roślin zbożowych - gluten (choroba trzewna), mąka pszenna 40 alergenów krzyżowo - żyto,
strączkowe - soja - białka 80-90% globulin - dość częste reakcje alergiczne - astma, atopowe zapalenie skóry, reakcje anafilaktyczne. psiankowate - pomidory zawierają silnie uczulającą glikoproteinę - ziemniaki zarówno gotowane, jak i surowe, mogą wywoływać reakcje alergiczne u dzieci i dorosłych - patatyna, główny alergen - krzyż. Bet v 1,
pietruszkowate - seler posiada silne właściwości alergizujące, pietruszka, marchew. Bet v 1,
orzechowate,
owoce - śliwy, cytrusy, banany, kiwi, awokado, soja.
Grupy pokarmów roślinnych reagujących krzyżowo
cytrusowe: cytryna, pomarańcza, mandarynka, limona, grapefruit,
trawy zbożowe: pszenica, owies, jęczmień, ryż, żyto,
dyniowate: kantalupa, ogórek, miodownica, melon, dynia, cukinia,
liliowate: szczypiorek, czosnek, cebula, por, szparag,
psiankowate: pomidor, ziemniak, melon, chili, pieprz, oberżyna,
pietruszkowate: pietruszka, anyż, marchew, kolendra, kminek, seler, strączkowe: fasola, soczewica, lukrecja, soja, groch, tamarynda, ziarno kakaowe, orzechy ziemne,
słonecznikowate: słonecznik, karczoch, sałata,
gorczyczne: brokuł, kapusta, brukselka, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca,
śliwowe: migdał, morela, wiśnia, czereśnia, śliwka, brzoskwinia, daktyl, jabłko, gruszka,
orzechowate: orzech brazylijski, orzech laskowy, orzech włoski.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)