Alergie pokarmowe

note /search

Alergia pokarmowa - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1813

Alergia pokarmowa zespół objawów narządowych i/lub układowych powstałych w organizmie ludzkim w następstwie spożycia pokarmu (-ów) lub związków do niego dodanych, będących wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej ustroju: -od 5 do 8% dzieci, -od 1 do 3% dorosłych. Alergeny powietrznopo...

Antagoniści kanałów wapniowych - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1071

Antagoniści kanałów wapniowych Amlodypina, Felodypina - pokarm nie wpływa na biodostępność leków; nie zaleca się popijać sokiem grejpfrutowym Diltiazem - należy spożywać z pokarmem aby zapobiec zbyt gwałtownym spadkom ciśnienia, preparaty o przedłużonym uwalnianiu można zażywać z pokarmem, ale Dil...

Astma - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1155

ASTMA KLASYFIKACJA ASTMY Klasyfikacja etiologiczna Astma atopowa (zewnątrzpochodna) - extrinsic asthma , występuje w połączeniu z co najmniej jedną spośród innych alergicznych chorób atopowych (AZS, alergiczny nieżyt nosa, pokrzywka, alergia pokarmowa).Mechanizm patogenetyczny- reakcja alergenu (...

Atopia - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1050

Atopia - osobnicza lub rodzinna tendencja do: wytwarzania przeciwciał IgE w odpowiedzi na nieduże dawki alergenów, zazwyczaj białkowych, występowania typowych objawów takich, jak astma, nieżyt nosa, spojówek, żołądka lub egzema, to szczególna pred...

Celiakia - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1533

Celiakia Celiakia 1888 - pierwszy opis choroby 1950 - udowodnienie roli glutenu 2002 - odkrycie fragmentu cząsteczki glutenu odpowiedzialnego za inicjowanie reakcji immunologicznej DEFINICJA Celiakia (glutenozależna choroba trzewna, enteropatia glutenowrażliwa, sprue nietropikalna) to enteropa...

Choroba niedokrwienna serca - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 70
Wyświetleń: 819

Choroba niedokrwienna serca Zalecenia żywieniowe: 5-6 posiłków dziennie Posiłki małe objętościowo Ograniczenia tłuszczów (do minimum tłuszczów zwierzęcych) Spożycie cholesterolu 800 mg Zaleca się chudy drób, ryby, sery twarogowe ...

Choroby serca - omówienie - dieta

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 63
Wyświetleń: 525

Choroby serca przebiegające z wydolnością krążenia Brak specjalnych zaleceń żywieniowych. Stosuje się dietę łatwostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych Założenia diety Energia 2000 kcal Białko ogółem 80- 85 g (16,5% energii diety) Białko zwierzęce 50 g Tłuszcz 35-40 g (17% wartoś...

Leczenie farmakologiczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 56
Wyświetleń: 539

Leczenie farmakologiczne. Nie ma dostępnych kontrolowanych doniesień na temat leczenia farmakologicznego alergii przewodu pokarmowego. Długotrwała terapia farmakologiczna alergii jest potrzebna w przypadku pacjentów, którzy z różnych powodów nie mo...

Leki stosowane w ChSN - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 21
Wyświetleń: 490

Żywność - leki stosowane w ChSN Inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) 1.Alacepryl; 2.Chinapryl; 3.Cylazapryl; 4. Kaptopryl; 5.Lizynopryl; 6.Ramipryl - pokarm (standardowe śniadanie) ni...

Miażdżyca - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 105
Wyświetleń: 728

MIAŻDŻYCA Zalecenia żywieniowe: Normalizacja masy ciała (np. dieta niskoenergetyczna 1200 kcal) Ograniczenie spożycia tłuszczu całkowitego do 30% Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg/dobę Kwasy tłuszczowe nasycone do 7% energii die...