Alergia pokarmowa - omówienie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1806
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Alergia pokarmowa - omówienie - strona 1 Alergia pokarmowa - omówienie - strona 2 Alergia pokarmowa - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Alergia pokarmowa
zespół objawów narządowych i/lub układowych powstałych w organizmie ludzkim w następstwie spożycia pokarmu (-ów) lub związków do niego dodanych, będących wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej ustroju:
-od 5 do 8% dzieci,
-od 1 do 3% dorosłych.
Alergeny powietrznopochodne (aeroalergeny)
pyłki roślin - 250 gatunków, traw 400 gatunków, zarodniki grzybów - 265 gatunków w powietrzu, w domu nawet 250 tys./1m3,
roztocze (kurz domowy) - 46 gatunków,
pióra, wydaliny ptaków,
wełna,
naskórek i sierść zwierząt. Alergeny pokarmowe
warunkiem wstępnym wystąpienia nadwrażliwości na pokarmy jest atopowa predyspozycja ustroju
warunkiem kolejnym wytworzenie w tym ustroju odpowiedzi immunologicznej Th2 na antygeny pokarmowe - przestają być dobrze tolerowane przemieniają się w chorobotwórcze alergeny Najważniejsze i najsilniejsze alergeny pokarmowe
białka 15 - 40 kDa,
rozpuszczalne w wodzie glikoproteiny 10 - 70 kDa, z przeciwciałami tymi reagują antygenowe determinanty alergenów (epitopy). Liczne pokarmy posiadają wspólne epitopy - występowanie krzyżowych uczuleń. Wiele alergenów jest odporne na wysoką temperaturę i trawienie proteolityczne - denaturacja, gotowane mleko, jaja powodują tolerancję tylko u części alergików,
warzywa i owoce przetworzone - na ogół lepsza tolerancja, np. konserwowane greipfruty u uczulonych dzieci (lub przechowywane w lodówce). Objawy alergii pokarmowej
skóra AZS (egzema), pokrzywka, (45%),
przewód pokarmowy (20%) - biegunka, wymioty,
układ oddechowy (25%) - przewlekły nieżyt błon śluzowych nosa, kaszel, astma oskrzelowa,
układ sercowo-naczyniowy (10%) - niedokrwistość,
OUN (emocjonalne) - zaburzenia snu, migrena u dzieci starszych.
Profilaktyka
skuteczne leczenie alergii i nietolerancji, identyfikacja alergenu pokarmowego lub pokarmu, wyeliminowanie z jadłospisu czynnika wywołującego zaburzenia chorobowe, zapobieganie incydentom wywołanym przypadkowym spożyciem. Zalecenia dla osób atopowych
wyłączyć z diety produkty uwalniające histaminę z mastocytów tzn. histaminoliberatory:
alkohol, kakao, czekolada, skorupiaki, truskawki, jaja, wieprzowina,
zawierające histaminę - salami, kiełbasy, ryby (tuńczyk, łosoś, śledź, makrela), sery dojrzewające, kapusta, wino, piwo, banany, szpinak, oberżynę
Serotoninę, tyraminę: sery żółte, pomidory, salami, cytrusy, awokado
Marsz alergiczny
alergia pokarmowa u dziecka jest uważana za pierwszy sygnał choroby atopowej w wieku późniejszym (marsz alergiczny),
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz